Daca in articolul precedent, am aratat cum se alege o parola de calitate folosind un pattern, acum voi prezenta o alta metoda prin care se poate realiza o parola sigura folosindu-te de fraze. Da ai citit bine, dintr-o fraza poti genera o parola care poate fi retinuta cu usurinta.

Varianta 1

O astfel de parola se poate realiza prin utilizarea primei cifre dintr-un numar sau primei  litere din fiecare cuvant, iar la sfarsit sau inceput se adauga un caracter special. Gandestete la o fraza dintr-un roman preferat, un vers de poezie, un hobby, citat, vers de melodie, o activitate etc. care crezi ca nu le uiti sau ti le reamintesti usor.

Exemple …

a. “In fiecare dimineata 3 pasari canta la geam!”

secure password

b. “Alerg 8 km si nu obosesc deloc!”

In acest caz o parte din litere pot fi inlocuite de caractere speciale sau cifre: A – @, s – $, o – 0, pentru a creste si mult securitatea parolei.

Varianta 2

Si prin aceasta varianta se poate retine fara dificultate o parola sigura pentru ca ideea de baza este alaturarea primei si ultimei litere din cuvintele unei fraze.

Exemplu …

“Am Castigat Locul 1 Pe Tara!”

Varianta 3

Consta in alegerea primelor caractere dintr-o fraza si unirea acestora cu simboluri.

Exemplu …

“23 Lorem ipsum dolor sit amet,consectetur adipiscing”

Numarul 23 din fata a fost ales aleatoriu, dar se poate adauga de exemplu numarul cuvintelor din propozitia aleasa pentru o retinere mai usoara.

Sunt mult mai multe variante nu doar acestea. Ideea este sa asociezi parola cu ceva de care iti amintesti, dar nu stiu alte persoane. Stabileste o regula de baza pentru crearea parolelor astfel incat sa nu iti creezi haos in minte.

sursa foto header: howtogeek.com

Vezi in continuareMai multa securitate cu managerul de parole LastPass

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.