Daca in articolul precedent, am aratat cum se alege o parola de calitate folosind un pattern, acum voi prezenta o alta metoda prin care se poate realiza o parola sigura folosindu-te de fraze. Da ai citit bine, dintr-o fraza poti genera o parola care poate fi retinuta cu usurinta.

Varianta 1

O astfel de parola se poate realiza prin utilizarea primei cifre dintr-un numar sau primei  litere din fiecare cuvant, iar la sfarsit sau inceput se adauga un caracter special. Gandestete la o fraza dintr-un roman preferat, un vers de poezie, un hobby, citat, vers de melodie, o activitate etc. care crezi ca nu le uiti sau ti le reamintesti usor.

Exemple …

a. “In fiecare dimineata 3 pasari canta la geam!”

secure password

b. “Alerg 8 km si nu obosesc deloc!”

In acest caz o parte din litere pot fi inlocuite de caractere speciale sau cifre: A – @, s – $, o – 0, pentru a creste si mult securitatea parolei.

Varianta 2

Si prin aceasta varianta se poate retine fara dificultate o parola sigura pentru ca ideea de baza este alaturarea primei si ultimei litere din cuvintele unei fraze.

Exemplu …

“Am Castigat Locul 1 Pe Tara!”

Varianta 3

Consta in alegerea primelor caractere dintr-o fraza si unirea acestora cu simboluri.

Exemplu …

“23 Lorem ipsum dolor sit amet,consectetur adipiscing”

Numarul 23 din fata a fost ales aleatoriu, dar se poate adauga de exemplu numarul cuvintelor din propozitia aleasa pentru o retinere mai usoara.

Sunt mult mai multe variante nu doar acestea. Ideea este sa asociezi parola cu ceva de care iti amintesti, dar nu stiu alte persoane. Stabileste o regula de baza pentru crearea parolelor astfel incat sa nu iti creezi haos in minte.

sursa foto header: howtogeek.com

Vezi in continuareMai multa securitate cu managerul de parole LastPass

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.