Tot ce trebuie sa stii despre domeniile .ro

Politica de inregistrare si mentenanta a domeniilor .ro se va schimba anul acesta, motiv pentru care am strans aici cele mai importante informatii despre domeniile .ro.

Ce stiam pana acum:

1. Inregistrarea: Domeniul .ro putea fi inregistrat direct pe site-ul Rotld.ro sau prin parteneri acreditati.

2. Valabilitatea: Domeniile .ro se puteau inregistra pe o perioada nedeterminata.

Ce e nou din martie 2018:

1. Valabilitatea domeniilor existente:

Toate domeniile inregistrate pana in prezent vor avea stabilita o valabilitate de 5 ani de la data achizitiei:

Domeniile achizitionate inainte de anul 2013, vor intra in lista domeniilor in curs de expirare incepand cu luna Martie 2018.

Domeniile inregistrate dupa 2013, vor avea data expirarii calculata in felul urmator: anul si luna achizitiei (sau a ultimei actualizari) + 5 ani.

2. Data expirarii pentru domeniile inregistrate deja:

Daca ai un domeniu inregistrat prin Zooku, deja vei putea afla data aproximativa a expirarii domeniului tau, in contul Zooku. Trebuie doar sa te autentifici in cont, iar la meniul Administrare domenii vei gasi data expirarii pentru domeniul .ro:

expirare

Aceasta facilitate este disponibila pe baza estimarilor primite de la Rotld si este actualizata in mod frecvent.

Daca domeniul tau este cumparat direct de la Rotld, vei gasi pe pagina lor un Simulator pentru data expirarii. Click aici pentru a putea accesa simulatorul.

 3. Tariful de mentenanta

Pentru domeniile ce expira, exista posibilitatea achitarii unei taxe de mentenanta anuala, exprimata in suma fixa.

Dupa finalizarea procedurilor juridice si semnarea actelor aditionale cu Rotld, vom afisa pe site-ul Zooku.ro noile tarife de mentenanta.

Incepand cu 1 Martie 2018, proprietarii domeniilor .ro vor putea achita taxa de mentenanta pe o perioada de minimum 1 an, maximum 10 ani.

Taxa de mentenanta se va putea achita doar la furnizorul de la care s-a achizitionat domeniul.

Furnizorul poate fi  Rotld sau un partener acreditat. Daca nu mai stii care este furnizorul de la care ai cumparat domeniul, intra pe www.rotld.ro si verifica domeniul pe care il detii:

 

wois rotld

In pagina noua, sub detaliile domeniului tau va aparea furnizorul domeniului, la sectiunea Registrar:

*sursa: www.rotld.ro

 

Tariful de mentenanta nu va putea fi achitat inainte de Martie 2018. Pana la data respectiva, domeniile se vor inregistra in sistemul actual.

Tariful va fi stabilit de catre fiecare furnizor (Registrar) in functie de politica interna, insa  Rotld va tarifa mentenanta cu 12 euro + TVA/an.

 

4. Perioada de gratie

Domeniile inregistrate inainte de 2013 vor primi minimum 3 luni perioada de gratie pentru plata serviciului de mentenanta. Vei avea suficient timp sa te gandesti daca prelungesti sau nu domeniul.

5. Stergerea domeniilor si eliberearea lor spre vanzare

Domeniile .ro vor fi sterse automat dupa ce expira perioada de gratie de 90 de zile.

La cerere, se poate solicita Rotld-ului sa stearga domeniile, urmand astfel procedura clasica Rotld, sectiunea Stergere Domeniu.

6. Transferarea domeniului la Zooku

Vrei sa iti stii domeniul in siguranta si sa ne ocupam noi de administrarea domeniului tau? Nimic mai simplu: transfera-l la Zooku! Procedura este gratuita si dureaza cateva minute.

Transferarea unui domeniu la Zooku presupune mutarea domeniului in administrarea noastra, astfel incat iti vom trimite noi alertele cu privire la data expirarii domeniului sau modificari ce tin de acesta.

Gasesti aici pasii de urmat pentru transferarea domeniului de la actualul furnizor de domenii la Zooku.

 

Daca ai in continuare nelamuriri cu privire la noua politica de inregistrare a domeniilor sau vrei sa afli mai multe detalii, te rugam sa ne contactezi si te ajutam cu placere.

 

 

Autor Brandusa Moldovan

Sunt membra a echipei Zooku Solutions, iar scopul meu este sa iti ofer informatii folositoare in desfasurarea activitatii, configurarea setarilor site-urilor sau aplicatiilor folosite de acestea.

Email | Web | Twitter | Facebook | Alte articole de

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.