Cum se face un site

Ghid in 3 Pasi “Cum sa faci un site“ intr-un timp cat mai scurt

Incepem?

Te gandesti de multa vreme ca ai vrea sa iti faci un website sau blog si ai dificultati pentru ca nu sti exact de unde sa incepi? Lucrurile au evoluat foarte mult atunci cand vine vorba de crearea de site-uri, pentru a fi prezent in mediul online. Daca acum cativa ani doar un programator experimentat il putea realiza, acum posibilitatile sunt nelimitate, cu putina indrumare ai putea sa iti creezi un website chiar si singur. Noi suntem aici sa te indrumam prin etapele esentiale, astfel incat sa ai site-ul mult dorit cat mai rapid.

Care sunt cei 3 pasi pe care ii gasesti in acest ghid

1. Alege o platforma pentru realizarea website-ului

Vezi acum

2. Gaseste un nume de domeniu atractiv

Vezi acum

3. Alege un pachet de gazduire potrivit pentru site

Vezi acum

1) Alege o platforma pentru realizarea website-ului

In urma cu ceva timp trebuia sa apelezi la experti in programare HTML, PHP, CSS sau Flash, chiar si pentru cele mai simple site-uri. Cealalta varianta era sa inveti tu aceste lucruri, apoi sa iti faci site-ul dorit: cam complicat nu?

Sa nu intelegem gresit ...si in ziua de azi e nevoie de programatori, mai ales pentru website-urile mai complicate, cum ar fi cele comerciale, dar cu cateva cunostinte de baza oricine poate crea un site de prezentare sau un blog, unde sa isi prezinte munca sau serviciile.

In prezent, exista CMS-uri (Content Management Systems) cum ar fi WordPress, datorita carora crearea unui site este accesibila oricui. Un CMS (sau platforma pentru creare site) este o platforma inteligenta pentru construirea unui site de la zero si administrarea lui, fara a fi necesare scrierea a zeci de pagini HTML.

Exista trei mari platforme utilizate in mod frecvent:

Trei mari platforme
*conform OpenSourceCMS.com

Dupa cum se observa si in statistici, WordPress este platforma preferata de majoritatea detinatorilor de site-uri, deoarece are foarte multe avantaje:

  • Platforma este gratuita si ai foarte multe teme predefinite fara sa platesti pentru ele. Doar trebuie sa o alegi pe cea preferata;
  • WordPress este prietenos cu incepatorii. Daca esti la inceput de drum nu trebuie sa iti faci probleme. Poti sa adaugi plugin-uri gratuite care extind functionalitatea site-ului, de la un blog standard pana la un adevarat magazin online;
  • Ideal atat pentru proiecte mici, personale, dar si pentru site-uri mari. Functioneaza pe aproape orice tip de site, daca stai sa te gandesti ca nume mari precum eBay, Mozilla, CNN, Reuters il folosesc;
  • Site-ul tau va fi “responsive” adica functioneaza cum trebuie atat pe computer sau laptop, cat si pe tableta sau smartphone;
  • Exista o comunitate imensa care iti sare in ajutor daca ai nevoie de sfaturi, pareri, ajutor. Exista forumuri intretinute de developeri, programatori, bloggeri pasionati care te ajuta oricand ai nevoie.

Pentru a realiza un site poti sa folosesti de asemenea Joomla sau Drupal, care sunt platforme foarte puternice, dar care necesita cunostinte in plus in comparatie cu Wordpress.

Pentru incepatori si nu numai, recomandam sa te rezumi la Wordpress deoarece este flexibil si iti ofera tot ce ai nevoie fara sa depui un efort prea mare.

CUM INSTALEZI WORDPRESS

Daca alegi sa iti gazduiesti noul site la Zooku, poti sa instalezi Wordpress sau alta platforma cu 1 click. Suna bine nu? Trebuie doar sa alegi domeniul pe care vrei sa instalezi si in cateva momente platforma este instalata.

Dupa ce ai realizat acesti pasi, poti sa incepi sa ii oferi o forma site-ului tau prin instalarea unei teme. Dupa ce instalezi Wordpress acesta vine cu o tema tip blog, dar sunt sanse foarte mari sa nu se potriveasca cerintelor tale, mai ales daca vrei un site de prezentare. Cum am spus putin mai sus, exista atat de multe teme gratuite din care sa alegi, incat nu ai timp sa le parcurgi pe toate. Prin urmare ai de unde sa alegi tema perfecta pentru proiectul tau.

Mai multe detalii despre setarile urmatoare, plugin-uri, adaugarea de postari, continut sau de pagini, gasesti in articolul Primii pasi cu Wordpress.

Sa trecem la urmatorul pas ...

2) Gaseste un nume de domeniu atractiv

Pe langa gazduirea web de care am vorbit inainte, mai ai nevoie de un nume de domeniu, pentru a lansa un site in mediul online (ex. numedomeniu.ro, numedomeniu.com etc.). Poti sa vezi mai multe extensii pentru inregistrarea unui domeniu AICI.

Pentru alegerea numelui de domeniu ai multe posibilitati, insa trebuie sa tii cont de cateva sfaturi utile, in special daca iei un domeniu pentru prima data:

  • daca vrei sa faci un website pentru afacerea ta, ai putea opta pentru un nume de domeniu care sa contina numele acesteia, iar daca iti faci un site personal, domeniul ar putea sa contina numele tau
  • verifica daca e usor de pronuntat, de tinut minte si de reprodus. Numele de domenii lungi sau exotice fie sunt scrise gresit, fie uitate
  • fii creativ: daca vrei sa faci un site de imbracaminte, atunci numele “haine-de-calitate-online.ro“ nu este cea mai buna alegere: dulapulmagic.ro sau casahainelor.ro ar putea fi alegeri mai bune.

Cauta domeniul perfect

Sa mergem mai departe ...

3) Alege un pachet de gazduire potrivit pentru site

Ce este o gazduire web sau hosting? Este un serviciu care face posibila prezenta site-ului tau in mediul online. Gandeste-te ca hosting-ul este terenul pe care il cumperi inainte sa incepi constructia unei case. Hosting-ul este serviciul care conecteaza site-ul tau la internet.

Este important sa alegi un abonament de gazduire de la un furnizor de incredere, astfel incat site-ul sa fie activ tot timpul si sa functioneze normal atunci cand vizitatorii ajung pe el. Nu este necesar sa spargi pusculita, deoarece abonamentele de gazduire au preturi accesibile, in functie de ceea ce ai nevoie. Ai la dispozitie pachete de gazduire web, gazduire SSD pentru site-uri mari sau pachete speciale pentru site realizat in platforma Wordpress.

Un pachet de gazduire se alege in functie de necesitatile pe care website-ul tau le are la inceput, iar pe parcurs daca acesta are nevoie de mai multe resurse, poti sa treci la un pachet superior.

Nu esti sigur care pachet este cel mai potrivit pentru tine? Intreba-ne pe noi si te ajutam cu placere!

Vezi pachete de gazduire

Ai nevoie de ajutor?