7 Instrumente pentru analiza vizitatorilor pe website

Ai un site personal, un blog, magazin online sau un website de prezentare? Urmatorul obiectiv este sa aduci vizitatori pe site-ul tau, altfel existenta lui nu isi are rostul. In momentul in care vizitatorii incep sa vina, trebuie sa vezi daca numarul acestora evolueaza, ce continut de pe site atrage, ce functioneaza si ce nu, care sunt performantele zilnice.
Toate aceste lucruri se pot face cu o platforma care ofera solutii pentru urmarirea vizitelor zilnice si alte statistici folositoare in eficientizarea activitatii.

Exista foarte multe solutii, atat gratuite cat si platite, care pot sa iti ofere o mana de ajutor in analiza traficului de pe site si a clientilor, trebuie doar sa iti dai seama care sunt cele mai potrivite statistici pentru planurile tale.

1. Google Analytics
Cu siguranta cea mai populara alegere cand vine vorba despre analiza traficului de pe site. Se poate folosi gratuit si are foarte multe functionalitati. Pe langa statisticile despre vizitatori in timp real sau pe zile, ofera detalii despre browser-ul folosit, sistemul de operare, canalele de provenienta a traficului, numar de conversii si multe altele. Google Analytics este o solutie foarte buna la inceput de drum cand nu vrei sa investesti intr-un serviciu platit, dar poate la fel de bine sa ramana alaturi de tine si din momentul in care site-ul incepe sa aduca profit.

2. AWStats
Este un tool gratuit cu foarte multe caracteristici care genereaza statistici web avansate, ftp sau pentru serverul de mail. Acesta analizeaza fisierele log provenite din servicii HTTP, servere FTP sau media streaming. Interfata consta dintr-o singura pagina care are mai multe sectiuni cu diferite statistici (vizite zilnice, referali, termenii cautati etc.).

3. SiteMeter
O alta platforma populara pentru urmarirea traficului , care este utilizata de foarte multe site-uri cunoscute. Are o varianta gratuita pentru site-uri aflate la inceput, cu vizitatori mai putini, precum si o varianta platita (premium) daca ai volum mai mare de vizitatori si doresti o analiza mai cuprinzatoare a acestora.

4. KISSmetrics
Un tool de analiza realizat cu scopul de a urmarii vizitatorii de pe site-ul tau, numarul, actiunile, originea lor si multe altele. Cei care l-au creat spun ca informatiile pe care ti le ofera te ajuta sa atragi clienti si sa ii retii, in functie de implicarea si obiceiurile de cumparare. Scopul KISSmetrics este sa te ajute sa iti cresti rata de conversie. Acesta nu este un serviciu gratuit, fiecare plan avand un anumit pret lunar in functie de necesitati.

5. Clicky
Este o platforma de analiza a traficului foarte interesanta. Clicky iti permite sa vezi fiecare vizitator si fiecare actiune pe care o realizeaza pe site-ul tau, cu optiunea de a atasa pentru fiecare in parte date personalizate (nume de utilizator sau adresa email). Astfel poti sa vezi istoricul fiecarui utilizator.
Pe langa statisticile detaliate, mai beneficiezi si de Heatmaps, care iti arata cele mai accesate zone ale site-ului de catre fiecare utilizator in parte. Datele sunt desigur in timp real.
Serviciul are o varianta Free, precum si mai multe pachete premium (platite).

6. Open Web Analytics

Open Web Analytics este un soft de analiza open source care te ajuta sa urmaresti si sa analizezi modul in care oamenii iti folosesc site-ul sau aplicatiile. OWA ofera detinatorilor de site-uri si dezvoltatorilor o cale usoara de a adauga analiza web pe website-uri folosind Javascript simplu, PHP sau API. Are chiar si un plugin pentru WordPress. Serviciul poate fi folosit gratuit.

7. Mint
Este un program de analiza web self-hosted (ai nevoie de un server propriu pentru a-l folosi). Cand vine vorba de datele colectate este asemanator cu Google Analytics (vizite, referali, cautari, pagini, tipul de browser etc.). Are o interfata atractiva si poate fi personalizat daca ai cateva cunostinte despre tool-uri pentru website-uri. Are un pret unic de 30$ pentru fiecare website.

This article has 1 comments

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.