Ce este un malware si cum te poti apara impotriva atacurilor

Fiecare dintre noi s-a confruntat cel putin o data cu un virus sau malware. A fost o experienta neplacuta, enervanta si consumatoare de timp.

Ce este malware?

Malware este un soft creat pentru a infecta calculatoare, telefoane si chiar retele informatice. Zilnic apar peste 200.000 de noi amenintari malware, iar peste 70% dintre bresele de securitate sunt din cauza acestora.

De fiecare data cand folosesti calculatorul sau smartphone-ul esti expus la pericole. Pentru a te feri de orice risc, fii mereu atent deoarece dezvoltatorii acestor programe devin tot mai creativi si e din ce in ce mai greu sa ii deosebesti. Un singur click gresit iti poate infecta calculatorul si iti poate pune in pericol informatiile.

Exista mai multe tipuri de programe malware:

  • viermi (worms) – sunt softuri care trimit copii ale acestora si se raspandesc catre alte computere prin intermediul unei retele
  • virusi – sunt softuri care infecteaza calculatorul
  • troieni – la fel ca si virusii, troienii infecteaza calculatorul. Acestia pretind ca sunt o aplicatie utila, insa odata ce s-au instalat, afecteaza modul de lucru al calculatorului sau fura informatii
  • spywares – sunt softuri care culeg informatii fara ca utilizatorul sa stie
  • adwares – sunt softuri care descarca sau afiseaza reclame pe un calculator

Daca observi ca in ultima perioada calculatorul tau se misca mai greu sau are un comportament ciudat, posibil sa fie infectat cu un virus sau un tip de malware. Unii sunt periculoasi, altii doar nervanti, dar e bine sa te feresti de orice amenintare din spatiul cibernetic.

Mai jos ti-am pregatit cateva sfaturi pentru a fi mereu in siguranta:

1. Instaleaza un Antivirus/Malware.

Chiar si un antivirus gratuit iti ofera protectia minima impotriva atacurilor si virusilor care circula pe internet. Mentine-l mereu activ si actualizat. Amenintarile sunt tot mai greu de prevenit si in general se bazeaza pe comportamentul utilizatorului pe internet.

2. Fii greu de prins

Una dintre cele mai cunoscute metode de a fura informatii pe internet este pacalirea utilizatorului sa isi divulge datele personale. Se numeste phishing si foloseste diferite tactici prin care utilizatorul crede ca este contactat de catre institutii pe care le cunoaste si in care are incredere (banca, companie de transport aerian, site-uri de socializare, institutii de transfer bani etc) si i se solicita sa introduca datele personale: numar de card, parole, coduri pin etc.

Raufacatorii se bazeaza pe faptul ca in general utilizatorii isi seteaza aceeasi parola pentru contul de email, internet banking, contul de pe retelele de socializare. Din aceasta cauza ei incearca sa iti acceseze contul dar sa para ca de fapt tu faci autentificarea.

De exemplu:

emailAcesta este un mesaj de tip phising: Cu toate ca scrie “PayPal Security Team”, mesajul vine de la o adresa @payee.net. Chiar daca vin de la adrese @paypal.com, astfel de alerte ridica suspiciuni.

Concluzie: un serviciu de incredere nu iti va cere niciodata informatii confidentiale prin email. Vei primi mesaje de resetare parola doar daca ai cerut tu acest lucru. Daca nu ai solicitat resetare parola si primesti un email de acest gen, este mai bine sa il ignori. Nu da click pe nici un link trimis in astfel de mesaje. Mai bine contacteaza furnizorul de servicii care iti va confirma daca trebuie sa iti resetezi parolele sau sa confirmi datele personale.

3. Nu da click pe ferestre pop-up care iti solicita sa descarci programe

“Infractorii” cibernetici stiu ca utilizatorii sunt precauti in ceea ce priveste securitatea pe internet. Din aceasta cauza au creat mesaje de tip pop-up si alerte sub forma unor programe care scaneaza calculatorul in siguranta. Un click pe aceste link-uri poate duce la descarcarea unor softuri malitioase care pot infecta calculatorul, sau chiar duce la furt de date importante.

screenshot-from-2016-12-16-12-38-50

Acesta este un exemplu de mesaj fraudulos. Odata descarat, nu va face altceva decat sa infecteze calculatorul si sa ceara o anumita suma de bani pentru “scanare si devirusare”.

 4. Foloseste parole complexe

Cine nu are setata aceeasi parola la contul de Yahoo, Gmail, Facebook, Internet banking etc poate sa dea primul cu piatra.

Este mult mai comod si usor de retinut, insa este o greseala frecvent intalnita printre utilizatori. Daca unul dintre aceste conturi este spart, dureaza doar cateva secunde pana cand cineva iti va accesa contul bancar.

In concluzie: foloseste mereu parole diferite, complexe, formate din litere mari, mici, o cifra si un simbol special (@#$%^&). Creeaza o parola care sa fie usor de tinut minte, dar greu de ghicit. Nu folosi numele animalului de companie sau date aniversare.

5. Navigheaza cu grija

O alta capcana a infractorilor cibernetici este in rezultatele de cautare. Black hat SEO este o alta modalitate prin care raufacatorii se folosesc de curiozitatea utilizatorilor, folosesc practici neloiale prin care isi cresc ranking-ul pe motoarele de cautare. Aceste proceduri incalca termenii de utilizare ale motoarelor de cautare, iar consecinta este banarea acestora in motoarele de cautare.

Google are sisteme de protectie foarte bune impotriva acestor practici, insa pana sa ajunga sa fie banati pot lansa stiri senzationale, filme si imagini compromitatoare care nu fac altceva decat sa trimita malware utilizatorilor.

In concluzie, daca vrei sa fii la curent cu stirile din lumea mondena, citeste noutatile doar pe paginile de incredere. Ai mare grija ce cauti pe motoarele de cautare, chiar si de la birou deoarece amenintarile noi sunt tot mai complexe si se pot strecura usor fara sa iti dai seama.

 6. Pastreaza un backup

Exista anumite softuri malware numite ransomware, care pur si simplu pun stapanire pe calculator. Odata intrate in sistem, blocheaza accesul la calculator si cer o rascumparare pentru a avea din nou acces la sistem. Unele amenintari se deghizeaza sub forma unor update-uri de Windows.

In concluzie, in cazul in care pici in plasa, asigura-te ca ai un backup la fisierele importante. De regula cererile de rascumparare se trimit tot prin intermediul mesajelor frauduloase, motiv pentru care e bine sa ai software-ul actualizat.

7.  Ramai in siguranta si pe telefon

Malware nu se limiteaza doar la infectarea calculatoarelor. Si telefoanele conectate la internet sunt expuse pericolelor. De pe telefon se pot fura date de acces, informatii confidentiale sau se pot infecta calculatoare.

Nu te baza pe faptul ca telefoanele nu pot fi virusate. Daca vrei sa iti descarci aplicatii noi, foloseste surse sigure (Google Play, App Store etc) sau descarca softuri create de catre dezvoltatori de incredere.

8. Nu fi purtator

Asa cum poti lua raceala de la un coleg, la fel un calculator se poate infecta de la un altul. Cele mai frecvente greseli sunt transferul fisierelor de pe calculatorul personal catre cel de la birou, sau catre persoane care nu au protectie antivirus/malware si invers.

Echipamentele portabile pentru stocare date, cum ar fi stick-urile USB pot fi purtatoare de virusi sau softuri malitioase create pentru a se transfera de pe stick pe calculator pentru a fura date. Fiind un accesoriu des imprumutat, stick-ul USB poate infecta toate calculatoarele cu care intra in contact.

Cel mai sigur e sa scanezi stick-ul inainte sa deschizi fisierele continute.

Daca tii cont de aceste sfaturi, vei fi cu un pas inaintea raufacatorilor si iti vei pastra informatiile personale in siguranta.

Autor Brandusa Moldovan

Sunt membra a echipei Zooku Solutions, iar scopul meu este sa iti ofer informatii folositoare in desfasurarea activitatii, configurarea setarilor site-urilor sau aplicatiilor folosite de acestea.

Email | Web | Twitter | Facebook | Alte articole de

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.