Primii pasi cu WordPress

Daca ai un cont la Zooku si tocmai ai terminat instalarea WordPress cu un click, regasesti mai jos pasii de urmat in continuare:

Accesarea panoului de control

screenshot-from-2016-11-03-13-56-02

Dupa instalarea WordPress din contul Zooku vei fi redirectionat automat catre panoul de control.

Pentru accesarile ulterioare, tasteaza in browser numele domeniului pe care ai instalat tema, urmat de /wp-admin

Exemplu: domeniultau.ro/wp-admin

Unele versiuni de WordPress accepta si calea numedomeniu.ro/login.

Introdu numele de utilizator si parola in formular.

 

Incepe cu meniul de sus

dashboard  Dupa ce ai introdus datele de acces, ti se va afisa panoul de control, denumit Dashboard.

De aici iti poti administra majoritatea functionalitatilor: setari privind postarile, comentariile, afisajul, organizarea site-ului tau.

Bara de sus, unde apare si sigla WordPress se numeste Toolbar. De obicei aici se regasesc link-uri catre informari WordPress, dar si scurtaturi pentru adaugare posturi noi, pagini, link-uri, vizualizarea comentariilor, adaugare utilizatori, alerte etc.

Modul in care este dispus panoul de control, culorile, modul de afisare fac parte din Tema de WordPress.

La butonul Posts vei gasi un titlu implicit, data la care a fost postat si cateva informatii despre articol. De aici poti adauga postari noi si le poti administra pe cele existente. Apasa un click pe titlu si ti se va deschide pagina unde vei putea introduce articole, texte, imagini si orice alte  informatii. Partea de sus a paginii se numeste header, iar daca mergi cu scroll pana jos vei ajunge la footer.

Postarile sunt de regula salvate in Categories sau Tags pentru a putea fi corelate intre ele. In acest moment ai o singura categorie, dar in curand vei avea nevoie de mai multe.

Cum adaug noi categorii?

categories  Din meniul Posts apasa pe butonul Categories situat meniul din stanga si introdu orice denumire doresti (Add New Category). Daca vrei sa o redenumesti pe cea existenta, apasa un click pe categoria creata implicit si schimba denumirea dupa bunul plac.

Dupa ce ai adaugat categoriile principale, poti incepe sa introduci subcategorii: Selecteaza categoria principala (directorul Parent) – introdu subcategoria in campul NameAdd New Category.

 

Cum aranjez postarile pe categorii?

posts  De la meniul Posts (din stanga) alege All Posts. Ar trebui sa vezi o lista cu toate postarile tale. Daca mergi cu mouse-ul peste titluri, vei vedea ca se activeaza un meniu cu butoanele: Edit | Quick Edit | Trash | View. Alege Edit iar in partea dreapta vei gasi Categories, unde vei putea bifa casuta aferenta postarii tale. Dupa ce ai terminat, apasa Update pentru a salva modificarile. Poti sa arunci o privire asupra site-ului tau prin apasarea unui click pe numele din meniul de sus sau pe Visit Site. Vei observa categoriile create. Daca nu apare o categorie dintre cele create, inseamna ca nu ai postari in acea categorie, insa in momentul in care vei avea, se va afisa si aceasta on-line.

Panoul de administrare WordPress

dashboard  Acum ca te-ai familiarizat cu aspectul site-ului si functionalitatile este    timpul sa faci primele teste. Treptat, te vei obisnui cu panoul de administrare al noului tau site. Prima pagina ce ti se afiseaza imediat dupa autentificare se numeste Dashboard, o selectie de informatii si date despre activitatile si operatiunile din platforma WordPress. Dashboard-ul te tine la curent cu noutatile.

In partea stanga a ecranului poti observa meniul principal ce inglobeaza actiune operate pe site: Dashboard, Posts, Media, Links, Pages, Comments, Appearance, Plugins, Users, Tools, Settings.

Cum adaug un utilizator nou WordPress?

Mergi la sectiunea Users si ti se va deschide o noua pagina. Vei gasi o lista  numita All users ce va afisa toti utilizatorii. De aici poti adauga, sterge sau modifica utilizatorii.

 Cum modific profilul?

La meniul Users vei gasi subcategoria Your Profile. Aici poti introduce informatii despre tine si despre useri. Completeaza informatiile si apoi apasa Update Profile.

Cum schimb modul de afisare a paginii WordPress?

themes  Trebuie sa mergi la butonul Appearance si se va afisa submeniul Themes. Aici poti sa modifici tema aleasa pentru site-ul tau. Tema este responsabila cu modul in care va arata site-ul tau on-line. Exista sute de teme dintre care poti sa o alegi pe cea potrivita site-ului tau. Daca doresti sa o schimbi, apasa Activate pe butonul de sub tema prezentata.

Pentru mai multe teme, apasa Add NewInstallActivate pe butonul afisat sub tema dorita.

Verifica cum arata mergand in partea de sus a paginii (langa casuta) si apasa pe numele site-ului tau sau pe Visit site.

Cum adaug un articol nou?

Din meniul din stanga, mergi la Posts – Add New. Adauga un titlu si da frau liber imaginatiei. Fiind primul tau articol, poti scrie orice doresti. Dupa ce ai terminat, apasa butonul Publish din partea dreapta. La fel se procedeaza si cu urmatorul articol, apoi urmatorul si urmatorul.

Comentariile

Partea distractiva la WordPress este ca vizitatorii pot sa iti lase impresiile lor, sugestiile, parerile. Se creeaza astfel o conexiune intre tine si vizitator. Daca vrei sa vezi cum arata un comentariu, mergi la articolul postat implicit si vezi comentariul afisat. Sau, intra pe site si pune niste comentarii de test si vezi cum arata din panoul de administrare.

Setarile site-ului

Pentru a completa partea administrativa a site-ului, ar trebui sa iei in calcul instalarea de Plugin-uri. Daca vrei sa iti usurezi munca, poti instala primul tau Plugin, Enhanced Admin Bar With Codex Search. Acest Plugin iti instaleaza in panoul de administrare meniuri noi, care includ campuri de cautare in Codex plugin-uri WordPress, forumuri  si campuri de cautare in zonele comune (imagini, postari personalizate, setari).

De asemenea, daca esti priceput in CSS, HTML sau MySQL, chiar PHP, poti modifica tema instalata si vei avea astfel una personalizata. In cazul in care ceva nu merge bine, poti instala din nou o tema predefinita, iar site-ul va fi din nou ca la inceput.

Ce este un plugin?

Plugin-ul este o modalitate de a extinde functionalitatea WordPress. Sunt scripturi care adauga noi atributii paginii tale.

El este responsabil pentru o gama larga de aplicatii, de la rapoarte meteo pana la organizarea postarilor din site-ul tau. De regula sunt usor de instalat – doar urmeaza instructiunile developer-ului. Plugin-ul este gratuit, dar daca intampini o problema poti contacta dezvoltatorul pentru a cere indicatii.

Limitarile WordPress sunt putine. Mii de utilizatori folosesc WordPress pentru bloguri dar si pentru crearea paginilor web comerciale. Toate paginile arata diferit, functioneaza diferit, dar au in spate acelasi WordPress.

Autor Brandusa Moldovan

Sunt membra a echipei Zooku Solutions, iar scopul meu este sa iti ofer informatii folositoare in desfasurarea activitatii, configurarea setarilor site-urilor sau aplicatiilor folosite de acestea.

Email | Web | Twitter | Facebook | Alte articole de

This article has 4 comments

  1. Antonela

    Buna ziua,

    sunt utile informatiile primite. Cum schimb de pe interfata site-ului, datele de facebook, twitter, ale celui care a creat tema wordpress, cu datele mele?

  2. Brandusa Moldovan

    Buna ziua,

    In principiu detaliile se pot modifica din panoul de control WordPress, insa pentru mai multe detalii va rugam sa scrieti un email pe [email protected] cu site-ul in cauza si va ajutam cu placere.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.