Ghidul complet pentru domenii web

Despre ce este vorba de fapt cand discutam despre nume de domenii?

In acest articol iti voi prezenta cateva notiuni de baza care te vor ajuta sa intelegi mai bine complexitatea domeniilor.

Intr-o adresa web sau URL, numele de domeniu este cuprins intre protocol (http://) si prima linie oblica (slash).

De exemplu: in url-ul

Numele de domeniu este: exemplu.ro

Numele de domenii se regasesc si in adresele de email: [email protected]

Cand iti creezi un site nou, una dintre cele mai dificile decizii pe care va trebui sa o iei este numele de domeniu.

Acest ghid descrie elemente de baza si tehnice despre functionarea unui domeniu.

Ce este un nume de domeniu?

Wikpedia ne da o definitie clara a termenului de domeniu, ca fiind  un sir de caractere de identificare ce corespund unei adrese IP numerice, aferente unei masini de calcul (server), conectata permanent la Internet.

Si totusi ce inseamna acest lucru? Hai sa descoperim in paragraful urmator.

Numele de domenii si URL-urile nu sunt acelasi lucru

Numele de domeniu exemplu.ro nu este o adresa URL. Este doar un domeniu. Dar daca este asociat cu un protocol (http://), el devine un URL:

Exemplu: este un URL

Sistemul de nume domeniu – Domain name system (DNS)

Sistemul de nume domeniu (DNS) este un sistem distribuit de pastrare si interogare a datelor intr-o structura ierarhica.

In spatele acestei denumiri se afla de fapt o baza de date. Gandeste-te la DNS ca la agenda de contacte din telefon.

De exemplu: cand vrei sa afli un numar (de telefon) cauti in agenda dupa nume. In acelasi mod, cand vrei sa afli o adresa IP consulti DNS-ul cautand dupa un nume (domeniu).

Smartphone-urile, calculatoarele si alte echipamente de calcul nu au probleme in a intampina numere insa oamenilor le vine destul de greu sa tina minte zeci de cifre aleatorii.

DNS-ul administreaza accesul la domeniile de nivel superior (Top Level Domains) – TLD. Acestea sunt de fapt “extensiile”: .ro, .com, .net, .org, .eu etc.

Tot DNS-ul este responsabil cu interpretarea numelor de domenii din formatul lizibil pentru om, in adrese IP, formatul inerpretat de calculatoare. In esenta, el este un director urias care interconecteaza cifrele cu numele – cartea de telefoane uriasa a Internetului.

Adresele asociate cu un singur nume de domeniu se numesc inregistrari DNS. Acestea indica unde sa se trimita interogarile asociate cu domeniul respectiv. Si totusi unde se pastreaza aceste inregistrari? Ele sunt stocate pe serverele furnizorului tau de hosting.

Nameserverele – agenda distribuita

Nici un calculator nu poate stoca informatiile tuturor domeniilor din intreaga lume. De aceea, informatiile sunt distribuite intr-o maniera ierarhica.

Nameserverele permit oricarui utilizator sa acceseze un site de oriunde prin introducerea numelui de domeniu, si nu prin introducerea ip-ului sau. Imagineaza-ti sa tii minte ip-urile (de forma 193.226.20.19) site-urilor pe care le accesezi zilnic. Datorita nameserverelor nu trebuie sa tii minte IP-urile si iti poti accesa site-urile preferate tastand doar numele domeniului: Google.ro, Facebook.com etc.

Cum functioneaza?

  • Nameserverele radacina contin informatii despre fiecare domeniu de nivel superior (TLD), unde ar trebui sa fie gasite inregistrari pentru fiecare TLD
  • Nameserverele TLD furnizeaza informatii despre locatia unde sa gaseasca informatii despre fiecare domeniu secundar in cadrul acelui TLD.
  • DNS-urile furnizeaza informatiile finale despre locatia unde trebuie sa trimita cererile pentru un domeniu.

Nameservelele Zooku sunt de forma:

ns1.myhost.ro

ns2. myhost.ro

ns3.myhost.ro

Ti se pare complicat? Hai sa vedem exemplele de mai jos:

Sa ne inchipuim ca incerci sa accesezi URL-ul urmator:

https://www.zooku.ro/desprenoi

  • Brouserul va interoga mai intai unul dintre serverul DNS al furnizorului de internet pentru a afla care este IP-ul adresei zooku.ro
  • Apoi, va intreba mai intai unul dintre nameserverele radacina pentru a afla cine detine nameserverele pentru .ro. Nameserverele .ro sunt tinute de RoTLD
  •  Apoi, va intreba nameserverele RoTLD care sunt nameserverele pentru zooku.ro
  •  Apoi, se conecteaza la nameserverele zooku.ro (ns1.myhost.ro) pentru a afla IP-ul adresei “zooku.ro”.
  • In cele din urma, va trimite o solicitare catre web server, pentru pagina https://www.zooku.ro/desprenoi

Bineinteles, acest procedeu nu se repeta de fiecare data deoarece computerul tau memoreaza (salveaza in cache) adresele uzuale – cum ar fi unde sa caute detaliile domeniului .ro .

Ce este o zona DNS?

O zona DNS (DNS zone sau zone file) reprezinta o portiune din spatiul numelui de domeniu gestionat de serverul respectiv. La fel cum in agenda de telefon avem contacte, in DNS avem “zone”. Zona DNS contine toate informatiile legate de un anumit domeniu. In mod istoric, zona DNS era salvata intr-un fisier distinct de unde si numele de “zone file”.

De exemplu: zona DNS zooku.ro contine informatii legate de adresele IP Zooku, la fel cum agenda ta contine datele de contact Zooku.

Ce sunt inregistrarile DNS?

Inregistrarile din DNS (DNS records) reprezinta informatii de baza ale domeniului respectiv.

Fiecare inregistrare are un tip, un nume, o data de expirare si informatii aditionale. Totalitatea acestor inregistrari formeaza zona DNS a domeniului respectiv.

De exemplu: in agenda (DNS), la contactul (zona) Zooku avem mai multe numere de telefon (inregistrari DNS): 0747-116607, 0752-199508. In mod similar, in zona DNS Zooku, pentru site-ul  www.zooku.ro avem mai multe numere (adrese IP): 85.9.45.4, 85.9.45.10, fiecare fiind o inregistrare DNS separata.

Inregistrarile DNS pentru un domeniu contin zeci de informatii care ajuta la functionarea corecta a domeniului pe Internet, dar numai cateva dintre ele sunt utilizate in mod frecvent si li se acorda o atentie sporita:

  • NS: precizeaza care sunt nameserverele asociate domeniului tau
  • CNAME: “canonical name” reprezinta un alias al hostname-ului respectiv
  • A: face legatura intre numele hostului si si adresa IP a acestuia
  • MX: “mail exchange” face legatura dintre numele domeniului si serverele care primesc mailuri pentru domeniul respectiv

Cum functioneaza?

Inregistrarile de tip CNAME: sa zicem ca avem deja inregistrari IP pentru numele mail.zooku.ro si vrem sa definim numele webmail.zooku.ro in DNS.  In loc sa adaugam o inregistrare de tip A cu acelasi IP (ar fi redundant), putem sa adaugam un CNAME catre mail.zooku.ro si in acest fel numele webmail.zooku.ro  va returna intotdeauna IP-urile definite la mail.zooku.ro.

Exemplu: daca in agenda telefonului contactul Zooku Solutions are definit nickname-ul (CNAME) “hosting”, atunci cand vei cauta in agenda numele “hosting” il vei gasi si va avea aceleasi numere de telefon (IP-uri).

Inregistrarile de tip MX: Atunci cand vrei sa trimiti un email la [email protected], in mod transparent si automat sunt intrebate: Care sunt MX-urile Zooku? (cine tine emailul pentru domeniul zooku.ro?), raspunsul vine in cateva milisecunde: Zooku. In mod evident, mailul pentru domeniul zooku.ro este tinut tot de noi pentru ca avem incredere in ceea ce facem. Desigur, orice client al nostru are posibilitatea de a alege – si poate gazdui de exemplu toate serviciile la noi iar emailul la alt furnizor (de ex Yahoo, Google), iar in acest caz in zona lui DNS vor fi inregistrarile MX ale furnizorului respectiv (Yahoo, Google etc).

Inregistrarile de tip NS: Un server DNS autoritar (authoritative name server) este cel desemnat de administratorul domeniului pentru gestionarea inregistrarilor. De obicei serverul autoritar este chiar serverul furnizorului tau de hosting si se seteaza automat in momentul in care se face inregistrarea domeniului.

Cum setez nameserverele?

Daca achizitionezi domeniu si gazduire de la acelasi furnizor, atunci nu mai ai nici o grija, deoarece firma de gazduire se va ocupa de setarea nameserverelor.

De exemplu: achizitionezi un domeniu si gazduire de la Zooku, iti setam noi nameserverele noastre pentru a putea activa cat mai repede site-ul online.

Daca achizitionezi doar domeniu iar gazduirea o vei lua din alta parte, atunci va trebui sa iti setezi singur nameserverele.

Pentru domeniile .ro sau .com.ro, actualizarea nameserverelor se face fie direct din contul frunizorului de unde ati cumparat domeniul, fie accesand www.rotdl.ro

RoTLD este singurul furnizor de domenii .ro, restul vanzatorilor care inregistreaza astfel de domenii sunt parteneri RoTLD.

In cazul in care ai cumparat un domeniu .com, .net, .eu, .org, etc setarea de nameservere se face in contul furnizorului de unde ai achizitionat domeniul respectiv.

Protectia datelor (Domain name privacy)

Datorita serviciilor Whois, datele detinatorului unui domeniu sunt publice pe Internet. Alegand optiunea de protejare a datelor, se vor afisa doar datele furnizorului prin care s-a facut inregistrarea domeniului.

Nu este obligatoriu sa folosesti o astfel de optiune, insa luand in calcul ca datele de contact  sunt publice pe Internet, exista posibilitatea sa primesti mai multe spam-uri pe adresele de email afisate la contact.

De exemplu: pentru un domeniu .com cumparat cu optiunea de domain privacy, datele principale de contact vor aparea asa:

Registrant Name: Whois Privacy
Admin Name: Whois Privacy
Admin Email: [email protected]

Ce este un domain parking?

Prin intermediul Domain Parking se poate face o redirectare simpla a unui nume de domeniu catre un site, sau o pagina existenta. In general, domain parking este folosit de catre societatile care doresc sa aiba mai mult de o adresa web, in scopuri publicitare.

De exemplu:

domeniultau.ro se poate “parca” catre www.siteultau.ro

Adica, in momentul in care cineva acceseaza domeniultau.ro va fi transferat catre site-ul care are continut si este on-line, www.siteultau.ro

Exemplu 2:  tocmai ai renuntat la un proiect si ai inchis site-ul. Prin domain parking te asiguri ca vei pierde viziatorii.

domeniulvechi.ro se poate parca catre www.siteulnou.ro

Cum pot schimba proprietarul unui domeniu?

In cazul domeniilor .ro, schimbarea proprietarului poate fi efectuata prin intermediul RoTLD (sau printr-un partener acreditat RoTLD. In principiu, trebuie urmati trei pasi:

1. Se genereaza cheia de autorizare la RoTLD

2. Se genereaza Cererea de transfer

3. Noul detinator completeaza Formularul de transfer on-line.

Trebuie sa tii cont de faptul ca transferul unui domeniu .ro se efectueaza contra cost, iar tariful este egal cu cel al cumpararii unui domeniu nou.

In cazul domeniilor internationale, transferul domeniilor se face de la furnizorii de domenii in cauza.

De exemplu: Eurid.eu in cazul domeniilor .eu,  Eurodns.com pentru domeniile .com etc.

Domeniile au aparut inca de la inceputurile Internetului. Nu erau atat de multi furnizori, nici firme care sa ofere servicii de web hosting. Pe masura ce Internetul a crescut, numele de domenii s-au raspandit cu repeziciune si vor continua sa fie printre cele mai populare servicii achizitionate on-line.

Autor Brandusa Moldovan

Sunt membra a echipei Zooku Solutions, iar scopul meu este sa iti ofer informatii folositoare in desfasurarea activitatii, configurarea setarilor site-urilor sau aplicatiilor folosite de acestea.

Email | Web | Twitter | Facebook | Alte articole de

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.