ICI Bucuresti/ROTLD anunta noua politica de inregistrare si mentenanta a domeniilor .RO

ICI Bucuresti anunta pe pagina oficiala www.rotld.ro decizia finala privind inregistrarea si mentenanta domeniilor .ro.

Mai exact, noua politica va fi modificata si va intra in vigoare din data de  1 Martie 2018.

Zooku fiind registrar acreditat ROTLD, toti clientii nostri vor putea plati la noi aceasta taxa de mentenanta, iar suportul dedicat va oferi toate informatiile necesare in legatura cu aceasta schimbare.

Daca pana acum domeniile .ro deveneau proprietate pe o perioada nedeterminata, noua masura adoptata presupune urmatoarele modificari:

 • Începând cu 01.03.2018, deținătorii (registranții) de domenii .ro vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de minimum 1 an și maximum 10 ani
 • Tariful practicat de către registrarul ICI București (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 EUR/an + TVA.
 • Data de expirare a domeniilor se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță, astfel:

– domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de grație pentru plata serviciului de mentenanță, astfel încât primele domenii vor expira începând cu 01.06.2018.

– se vor adăuga 5 ani la data cea mai recentă dintre data înregistrării domeniului și data ultimului transfer al dreptulu de utilizare (domain trade).

Exemplu: dacă domeniul a fost înregistrat în data de 01.01.2015 și între timp nu a existat nici un transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020;

daca domeniul este înregistrat în 01.01.2015 și transferat în 01.01.2017, atunci domeniul va expira în 01.01.2022.

– dacă data de expirare rezultată este anterioară datei de 01.06.2018 (ex. domeniul înregistrat în 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuită pe o perioadă de 6 luni, începând cu 01.06.2018 pană în 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de înregistrare, prin gruparea a câte doua luni și păstrarea zilei calendaristice conform exemplului de mai jos:

tabel

Această distribuție a domeniilor mai vechi de 5 ani pe o perioadăde 6 luni a avut în vedere oferirea posibilității ca fiecare deținător de domenii.ro să poată să reînnoiască domeniul în situația în care dorește acest lucru.
Principalele considerente care au stat la baza deciziei de introducere a serviciului de înregistrare și mentenanță anuală sunt:
 • Alinierea la practica europeană. În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp adomeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. În prezent, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii;
 • Respectarea bunelor practici și a recomandărilor ICANN, entitatea care coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial și la care ICI Bucuresti este membru și parte interesată (stakeholder) din 1993;
 • Asigurarea fondurilor necesare dimensionării infrastructurii IT și creșterea securității și fiabilității;
 • Implementarea sistemului de înregistrare și mentenanță anuală are de asemenea avantajul că va duce la deblocarea numelor dedomenii „.ro”, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existență a domeniului „.ro”, și care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent;
 • Un volum mare de domenii înseamnă și un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns în ultimii 24 de ani,este aproape imposibil ca mentenanța și securitatea sistemelor să se bazeze doar pe veniturile din înregistrările domeniilor noi, acesta având un trend descrescător;
 • Contravaloarea serviciului de înregistrare și mentenanță va duce la posibilitatea asigurării securității și stabilității serviciului RoTLD, având în vedere că mediul virtual este din ce în cemai agresiv asupra Internetului;

Sursa: comunicat www.rotld.ro

Iti oferim tot sprijinul daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la aceasta tranzitie.

Pentru ca totul sa decurga fara complicatii, iti recomandam sa iti actualizezi datele de contact si de facturare din contul Zooku, astfel incat vom evita erorile de facturare. In plus, te vom putea tine la curent cu noutatile, daca mai apar schimbari.

Autor Brandusa Moldovan

Sunt membra a echipei Zooku Solutions, iar scopul meu este sa iti ofer informatii folositoare in desfasurarea activitatii, configurarea setarilor site-urilor sau aplicatiilor folosite de acestea.

Email | Web | Twitter | Facebook | Alte articole de

This article has 7 comments

 1. Matei

  De ce sa platesc “12 EUR/an + TVA.” cand .eu este 5.6/an si .com este 10.46/an.

 2. Brandusa Moldovan

  Buna ziua,

  Conform noii proceduri, pentru domeniul Dvs va fi necesar sa achitati taxa de mentenanta dupa data de 1 martie 2018. Veti avea posibilitatea sa achitati pentru min. 1 an, maximum 10.
  Daca domeniul a fost cumparat prin intermediul Zooku, va vom trimite o factura proforma.

 3. Brandusa Moldovan

  Domnule Dragan,
  Ne bucuram ca ne sunteti client de atata timp. Gazduirea se va prelungi in acelasi sistem ca si pana acum, va trimitem factura proforma inainte de expirare.
  La fel va fi si pentru domeniul gdfdatabanks.ro, va vom trimite noi o factura proforma dupa data de 1 Martie 2018.

 4. Anonimul

  12+TVA(23.1)= 14.77 Euro/an
  Mai oameni ! Exista extensii, domenii si subdomenii gratuite + hosting gratuit(nelimitat). Cautati mai bine pe Google
  Eu am decis deja sa renunt la extensia Tiganeasca RO (Romania, Rromi…), aceasta este o extensie de shatra
  care iti poate afecta serios imaginea pe NET si in lume, in general.

 5. Brandusa Moldovan

  Buna ziua,

  Taxa anuala unui domeniu .ro va fi aproximativ 7, maximum 8 euro.
  Intr-adevar, exista si alte variante de hosting cu domenii gratuite, insa de cele mai multe ori 100% gratuit nu exista si s-ar putea sa va treziti cu restrictii, limitari sau sa fiti bombardat cu reclame.
  Niciunde in lume nu exista varianta de domeniu “pe viata”.

  De ce sa nu alegeti un hosting in Romania, unde aveti suport in limba romana? Exista si alte extensii de domenii cu preturi mai mici, nu este obligatoriu sa continuati cu .ro.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.