Importanța site-ul tău în versiunea pentru mobil

Crearea unui site web e tot mai provocatoare: pagina trebuie să fie atractivă, intuitivă și ușor de navigat. Un lucru tot mai important devine versiunea site-ului tău pentru mobil. De ce este atât de important acest aspect? Am să iți detaliez mai jos:

Design-ul site-ului tău în varianta pentru mobil e diferită. Dacă un design optimizat iți asigură prezența în motoarele de căutare, când vine vorba de mobil, lucrurile diferă. S-a putea ca aceeași pagină, ce fuctioneaza perfect pe desktop să aibă unele lacune pe mobil, sau să nu aibă toate funcționalitățile, sau chiar să fie probleme de navigare.

Tehnica mobile-first

Mergând pe abordarea “mobile-first”, ai siguranța că vizitatorii de pe dispozitivele mobile au o experiență optimă navigând pe site-ul tău.

Site-ul tău e construit în așa măsură încât să se vadă la fel de pe toate dispozitivele mobile, dar și de pe desktop-uri.

Iconițele vor trebui adaptate să reacționeze la atingere, nu doar la click cu mouse-ul, cum e în varianta accesărilor de pe desktop sau laptop.

De ce e atât de important ca site-ul să fie mobile-friendly?

Dacă e să ne uităm în jur, tot a doua persoană e pe telefon. Se întâmplă acest lucru datorită telefoanelor mobile tot mai inteligente, accesibile pentru toată lumea, dar și datorită vitezei de internet tot mai bune. Statisticile arată că până la 12 ani, 69% dintre copiii de au deja un telefon mobil. Nu doar se joacă, tinerii adolescenți navighează, accesează platforme de social media, fiind un important consumator de marketing.

Tendințele accesării platformelor online, a site-urilor sau a paginilor de social media sunt în creștere, mai ales de pe telefon sau tabletă. Din acest motiv, dacă site-ul nu e optimizat pentru accesare de pe dispozitive, navigarea va fi greoaie iar utilizatorii vor renunța foarte repede și vor pleca de pe site-ul tău.

Dacă vrei să ai trafic de pe mobil pe site, trebuie să te asiguri că sunt îndeplinite condițiile:

  • ușor de înțeles și intuitiv
  • navigabil, cu butoane mari și meniu ușor accesibil
  • încărcare rapidă (cel puțin într-o secundă)

Dacă site-ul tău e implementat și optimizat pentru accesări pe mobil, le vei asigura vizitatorilor o experiență nu doar plăcută, ci una ce iți poate aduce bani.

Cum pui în aplicare un site optimizat pentru mobil?

Cum accesările de pe dispozitive mobile cresc, este crucial să te asiguri că ai următoarele elemente:

Simplitate

Primul pas în crearea unui site optimizat pentru mobil este să menții lucrurile simple. Un site minimalist se vă încarca mult mai repede, inclusiv pe telefoane de ultima generație. Printr-un design simplu te asiguri că vizitatorii nu vor accesa meniurile din greșeală iar navigarea este simplă.

Evită să adaugi clipuri video pe site. Nu faci altceva decât să încetinești viteza de încărcare a site-ului tău.

Asigura-te că butoanele sunt la vedere, în relief, ușor accesibile, nu înghesuite.

Folosește un layout curat, folosind culori contrastante, pentru o ușoară navigare. Nu uita, ai puțin spațiu pe ecranul mobilului vs laptop.

Butoanele “call to action” la vedere

Pe mobil, treubie să ții cont de faptul că accesarea meniului se face folosind degetele, nu mouse-ul, că în varianta accesării de pe calculator. Astfel, butoanele de “click aici”, “comandă acum”, “mai multe detalii” trebuie să fie poziționate în așa măsură încât să fie ușor de atins, cu gesturi ușoare.

De asemenea, asigură-te că este suficient spațiu între butoane, meniuri etc. Accesarea accidentală a meniurilor sau butoanelor nu face altceva decât să aducă frustrare vizitatorilor, care într-un final vor renunța și vor părăsi pagina.

Bara de navigare

Meniul principal, sau bara de navigare este acea zona de unde vizitatorul poate decide ce secțiune să acceseze în continuare , să navigheze și să aleagă informațiile ce îl interesează.

Este esențial atât din punct de vedere estetic dar și al utilității paginii, ca meniul să fie cât mai compact posibil. Ideea unui design simplu, curat și aerisit ar trebui să fie elementul central al unei verisuni de mobil a site-ului tău. Fie că alegi varianta cu butoane de navigare sau meniu de tip “drop down”, site-ul va fi simplificat, ușor navigabil și se vă încărca foarte repede.

Testarea

Mai mult, gândește în perspectivă. Mereu este loc pentru îmbunătățiri iar site-ul tău poate fi ajustat tot timpul, în funcție de necesități. Vestea bună e că acum există instrumente pentru crearea unui site și adaptarea lui în versiunea pentru mobil, iar dacă ești la început, la zooku găsești atât domenii cât și abonamente de găzduire la un preț rezonabil.

Tot pe partea de testare, Google te ajută să verifici dacă site-ul tău e mobile-frendly, printr-un Mobile-Friendly test

Viteza de încărcare se poate testa folosind Page Speed .

Te interesează cele mai mici prețuri la domenii sau găzduire? La Zooku găsești cele mai bune prețuri!

Autor Brandusa Moldovan

Sunt membra a echipei Zooku Solutions, iar scopul meu este sa iti ofer informatii folositoare in desfasurarea activitatii, configurarea setarilor site-urilor sau aplicatiilor folosite de acestea.

Email | Web | Twitter | Facebook | Alte articole de

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.