Asa cum v-am obisnuit la Zooku se monitorizeaza in permanenta serviciile oferite si avem ca obiectiv imbunatatirea continua a mijloacelor de protectie a clientilor, dupa cum am demonstrat in cazul atacurilor prin brute force din anul precedent, cand masurile noastre de aparare au blocat cu succes aceste atacuri.

Parola este prima defensiva in fata infractorilor cibernetici, de aceea este esential sa alegi parole puternice si care nu sunt comune pentru mai multe conturi. Un cont pe un site cu securitatea slaba, poate sa compromita toate conturile importante unde a fost utilizata aceea parola si vei pierde email-uri importante, informatii sau chiar bani.

“Foloseste parole diferite pentru fiecare cont in parte”

La realizarea conturilor pentru serviciile oferite de Zooku se solicita introducerea unei parole complexe formata din combinatia de numere (4934 etc.), litera mare (B), litera mica (d) si simboluri (!$@%). Motivul? Cu o asemenea combinatie exista sute de miliarde de variante de parole.

O parola care contine toate elementele obligatorii ar trebui sa arate precum parola de mai jos:

parola sigura

Desigur ca o asemenea parola este foarte sigura, dar este si aproape imposibil de retinut, ce sa mai zicem daca mai multe conturi au o parola de acest tip. Parolele pot sa fie si notate, dar nu trebuie lasate in jurul laptopului, la vedere, este esential sa fie tinute la loc sigur.

Cum se poate realiza o parola din aceste caractere si sa fie usor de retinut? … cu ajutorul unui pattern.

Alegerea unui pattern

keyboard sursa imagine: depositphotos.com

Aceasta metoda este una care foloseste un tipar (pattern) de pe tastatura. Cu ajutorul acestui tipar se poate retine foarte usor urmatoarea parola:

parola

De fapt parola reprezinta “5CaseInalte”, doar ca este “criptata”. Pentru a face acest lucru am selectat de pe tastatura cifra din dreapta la 5, litera din dreapta la “C”, litera din dreapta la “a” etc. Prin urmare tiparul este selectarea tastei din dreapta pentru fiecare element dintr-o parola simpla si astfel se va transforma intr-o parola cu securitate ridicata.

In imaginea de mai jos este un alt model de tipar …

Parola simpla, cu un grad foarte mic de securitate “Avion!”, se transforma intr-o parola cu un grad de securitate foarte ridicat “QWfg8990hj!”.

Tiparul prin care se transforma parola “Avion!” este selectarea celor 2 caractere care se afla deasupra fiecarei litere din cuvant. In imagine se poate observa ca deasupra la “A” este “QW” care se scriu tot cu litera mare, deasupra la “v” este “fg” si asa mai departe, pentru ca la sfarsit sa adaugam un caracter special “!” pentru a imbunatatii si mai mult securitatea.

Exista foarte multe modele de tipare, trebuie doar sa il alegi pe cel mai comod pentru tine. Astfel retinerea unor parole sigure nu va mai fi o problema.

Vezi in continuareCum alegem o parola sigura si usor de retinut folosind o fraza

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.