optimizare imagini“Incerc sa fac lucrul potrivit la momentul potrivit. Pot fi doar lucruri mici, dar de obicei acestea fac diferenta intre castig si pierdere” (Kareem Abdul-Jabbar)

Imaginile joaca un rol important in structura unui website. Imaginile sunt primele componente care atrag atentia, la vizitarea unui website. In functie de modul cum incluzi imaginile pe un site, va depinde cum acesta este tratat de motoarele de cautare.

Pentru a beneficia din toate punctele de vedere de pe urma SEO, ar trebui sa iei in considerare urmatorii pasi si sa optimizezi imaginile de pe siteul tau:

1. Verifica licenta imaginilor

Inainte sa incepem procesul prin care facem imaginile mai atragatoare pentru motoarele de cautare, ar trebui sa iti rezervi putin timp pentru a verifica daca deti licentele corespunzatoare pentru imaginile care vrei sa le folosesti.

Un webmaster inteligent nu copiaza pur si simplu pe siteul sau o imagine pe care o gaseste pe internet, trebuie verificata de unde provine si daca ai dreptul sa o folosesti. Daca faci asa ceva intr-o zi te poti trezi cu un email in care ti se cere sa indepartezi poza de pe site pentru ca o alta persoana detine drepturile acestei poze. Nu iti doresti asemenea evenimente care sa iti intrerupa afacerea.

In schimb poti sa iti procuri imaginile de pe siteurile care ofera imaginile gratis, impreuna cu licenta de folosire personala si comerciala sau iti poti face un cont pe un site cu depozit de poze de toate categoriile, care au preturi foarte accesibile. Astfel nu va trebui sa iti faci griji pentru problemele cauzate de licenta de folosire.

2. Foloseste imagini clare

Nimic nu este mai neplacut cand vizitezi un site decat o imagine neclara sau in care se pot observa pixeli pentru ca nu a fost redimensionata in mod corespunzator. Orice site bine construit ar trebui sa contina doar imagini de calitate superioara, placute ochiului si care sa atraga.

3. Redimensioneaza imaginile

Dupa ce ai gasit imaginile pe care vrei sa le folosesti, rezerva ceva timp pentru a le aduce la dimensiunea la care vor fi afisate pe site. De ce ar trebui sa faci acest lucru… pentru a reduce timpul de incarcare a siteului. Atat pentru vizitatori, cat si pentru performantele SEO, timpul de incarcare a paginii este important. Nu este placut pentru un vizitator care stie care are internet de mare viteza si siteul pe care intra se incarca foarte greu. Siteurile cu poze mari folosesc mai multe resurse, din aceasta cauza se incarca mai greu decat siteurile care au pozele optimizate pentru dimensiunile siteului.

Pentru redimensionarea imaginilor poti folosi programe precum Photoshop, Gimp sau servicii online care iti pun la dispozitie asemenea unelte.

4. Comprima imaginile

Dupa ce redimensionezi imaginile, urmatorul pas ar fi sa le comprimi, in cazul in care nu ai un website cu imagini care trebuie printate.

Atat marimea imaginii cat si cantitatea de informatii pe care o contine, determina resursele necesare pentru a se incarca. Dupa comprimare siteul se va incarca mult mai repede.

5. Adauga la numele pozelor cuvintele vizate

Dupa pasii anteriori de optimizare, a venit timpul sa adaugi cuvintele vizate pentru optimizarea in motoarele de cautare (SEO) si anume prin inserarea in numele pozelor a acestor cuvinte.

De exemplu daca ai un website cu produse pentru plaja, cand incarci o poza pe site nu lasa numele original dat de aparatul fotografului (IMG0234.jpg), inlocuieste numele cu ceea ce reprezinta poza (ex. ochelari_de_soare.jpg, crema_de_plaja.jpg, umbrela_de_soare.jpg etc.). Daca realizezi acest lucru motoarele de cautare vor intelege mai usor ceea ce contine poza si va fi benefic pentru SEO.

6. Adauga pozei tagurile TITLE si ALT

Ca un plus la optimizarea numelor pozelor de la punctul anterior, poti sa integrezi tagurile TITLE si ALT, dar tine cont ca scopul lor este sa asiste motoarele de cautare si vizitatorii. Acestea trebuie sa contina cuvinte care sa descrie sau sa reprezinte continutul din locul unde este incarcata poza. Daca pozele postate nu se incarca din diferite motive se va afisa descrierea din tagul ALT.

Desi optimizarea imaginilor este importanta nu trebuie sa se exagereze cu adaugarea de prea multe cuvinte care se repeta deoarece poate atrage penalitati din partea motoarelor de cautare. Lucrurile ar trebui facute natural pentru a nu se detecta urme de supra optimizare.

Tool pentru optimizarea imaginilor

Smush.it un serviciu de la Yahoo care foloseste tehnici de optimizare prin care indeparteaza bytes din imagini care nu sunt necesari, fara sa schimbe aspectul si calitatea acestora.

Daca ti-a placut acest articol, spune si prietenilor tai despre el, folosind butoanele de mai jos.

This article has 3 comments

  1. Radu

    Pentru imagini JPEG se poate folosi un tool ca `jhead` pentru a inlatura datele EXIF. Iar
    pentru PNG poti folosi tools ca `optipng` care sterge chunkurile ne-esentiale din imagine.

  2. Victoria Deliu

    Bună!
    Am citit articolul tău şi am văzut ca ai mult mai multe cunoştinte tehnice decât mine, aşa că aş vrea să îți comunic problema mea legată de fotografiile postate pe blogul meu.
    Sunt blurate, neclare, iar ca să ajungi la rezoluția lor reală, trebuie să dai click pe ele ( şi le accesezi, practic, pe o alta pagină ). Cum pot să le încarc la rezoluția lor reală fără să mai fie blurate, deci?
    Mulțumesc mult!

  3. Adrian Oltean

    Buna ziua,

    Multumim ca ne citesti blogul. Dupa cum am observat, imaginile incarcate pe blogul tau sunt redimensionate la o dimensiune mai mare decat cea originala. Din aceasta cauza apar blurate neclare. Daca nu deti imagni de o rezolutie mai mare, o solutie care se poate incerca, este ca dupa ce le incarci sa dai click pe imagini si sa te asiguri ca in meniul ce apare sub acestea sa fie selectat “Original size” si NU “Large” sau “X-Large”.

    O zi buna

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.