Avantajele folosirii unui IP dedicat

Ce este o “adresa IP” ?

Adresa IP (prescurtata de cele mai multe ori doar IP) este o eticheta numerica pusa pe orice dispozitiv (server/laptop, smartphone etc) conectat in reteaua internet (IP = Internet Protocol); un protocol de transmitere a datelor intre doua dispozitive.

Adresa IP joaca rolul de identificator unic in intreaga retea si este folosita pentru a ne pune la dispozitie locatia actuala a unei pagini web/site/domeniu in cadrul retelei de internet.

Cu alte cuvinte, adresa IP este “codul postal” al site-ului tau fara de care vizitatorii nu l-ar putea gasi.

Toate site-urile gazduite au o adresa IP pentru a fi accesibile, dar exista doua tipuri de adrese IP:

1. Adresa IP dedicata (denumita si IP static deoarece nu se schimba in timp), ceea ce inseamna ca nici un alt site are din tot Internetul nu mai are acelasi IP. Indiferent ca tastezi denumirea site-ului sau adresa IP, vei ajunge in acelasi loc.

De exemplu: codul postal (IP-ul) ar duce la sediul de birouri unde te afli – o cladire unica unde doar tu iti desfasori activitatea.

2. Adresa IP comuna (shared), inseamna ca mai multe site-uri folosesc aceeasi adresa IP. In acest caz, este posibil ca alte site-uri sa iti afecteze site-ul tau (reputatia, traficul etc).

De exemplu: imagineaza-ti ca acel cod postal (IP) duce la un ansamblu rezidential. Din start, unii vizitatori (motoarele de cautare etc) nu vad cu ochi buni o firma “de apartament” (de altfel serioasa si de incredere) si o penalizeaza usor, comparativ cu un sediu de birouri. Apoi, vizitatorii pot ajunge mai greu la site-ul tau (intr-un lift incap 4 persoane si sunt multe apartamente acolo). Sa nu uitam de vecinul galagios de sus (site-uri de jocuri de noroc, site-uri virusate etc gazduite pe acelasi IP) care ne poate afecta reputatia.

Din cauza cresterii rapide a numarului de site-uri si un numar limitat de adrese IP, furnizorii de hosting sunt obligati sa utilizeze adrese IP in comun, atunci cand este posibil. De fapt, sute de site-uri impart aceeasi adresa de IP.

In general, utilizarea unei adree IP comune nu dauneaza. Firmele de hosting folosesc softuri si tehnici pentru a se asigura ca adresele IP sunt curate, cu reputatie buna si nu sunt congestionate astfel incat sa poata servi continutul adecvat fiecarui utilizator in cateva milisecunde.

Si aici exista diferente, unele companii de hosting reusind sa faca o treaba mai buna decat altele.

De exemplu: una este ca un cod postal sa duca in Vaslui si alta este sa duca in Bucuresti

Apar totusi situatii in care o adresa IP dedicata este o solutie mai eficienta si mai sigura.

ip-comun-ip-dedicat

Avantajele utilizarii unui IP dedicat:

Avand o adresa IP dedicata, site-ul va avea propria adresa si va putea fi accesat direct din internet folosind adresa IP sau numele domeniului.

  • Reputatie crescuta

Faptul ca mai multe site-uri web impart aceeasi adresa IP ne arata  o imagine clara despre inconvenientele ce pot sa apara la un singur website.

De exemplu: un site gazduirt pe un server partajat a fost marcat ca virusat sau o adresa IP a fost introdusa intr-o lista de SPAM. Exista posibilitatea ca site-ul tau sa fie afectat, fara sa aiba nici o vina, pe cand o adresa IP dedicata iti permite sa controlezi reputatia site-ului si nu vei fi afectat de activitatea celorlaltor pagini web.

  • Indexare motoare de cautare

In cele mai multe cazuri se poate observa o mai buna vizibilitate in motoarele de cautare a site-urilor care au IP dedicat. De exemplu Google  utilizeaza adresele IP in unele dintre calculele sale, dar mai ales pentru a determina cat de multa incredere sa ii acorde unui link. Link-urilor de la IP-uri similare sunt de obicei mai putin de incredere, dar sansele sa fie afectate de aceasta sunt minime, chiar daca sunt gazduite pe un server partajat.

  • Protectie in cazul unui atac

Ipotetic vorbind, in cazul unui atac catre un site gazduit pe serverul partajat, celelalte site-uri gazduite s-ar putea sa aiba de suferit. Totusi, atacul fiind pe un IP comun, nu ajunge si la site-ul care are IP dedicat si diferit cel al site-ului tinta.

  • Stabilitate si trafic crescut

La fel ca in cazul precedent, traficul legitim al altor clienti de pe IP-uri comune nu va influenta traficul site-ului tau de pe un IP dedicat. Asta inseamna ca afacerea ta pe internet va permite spike-uri mai mari de vizitatori vis-a-vis de IP-urile comune, ceea ce se va regasi in mai multe comenzi generate.

  • Acces la site oricand ai nevoie

Doresti sa ai doar tu acces la site inainte sa-l publici? Vrei sa iti relansezi site-ul sau sa il muti pe un alt server , dar sa te asiguri inainte ca va arata bine? Tasteaza direct IP-ul in browser si se va incarca site-ul tau. Adresele IP dedicate iti dau posibilitatea sa accesezi serverul direct fara sa schimbi setarile DNS ale unui domeniu. La adresele IP comune (shared) se va incarca primul domeniu gazduit pe acel IP, iar restul nu pot fi accesate decat prin nume.

  • Posibilitatea instalarii unui Certificat SSL

Sa presupunem ca iti vei crea un magazin on-line. Daca vrei ca utilizatorii sa poata face plati cu cardul sau sa introduca informatii confidentiale, va trebui sa le protejezi datele cu un certificat SSL.

Acestea sunt cunoscute si ca certificate digitale. Certificatele SSL sunt documente electronice care contin informatiile necesare realizarii unei conexiuni securizate SSL si sunt folosite de obicei pentru site-uri care accepta plati cu cardul sau primesc informatii confidentiale ce trebuie protejate.

Unii furnizori ofera certificatele ca si serviciu separat, altii ofera abonamente ce includ si certificatele.

Lista poate continua cu o multime de discutii pe marginea unui IP dedicat, existand o multime de argumente pro si contra folosirii lui:

Argumente Pro:

– IP-urile dedicate sunt esentiale pentru magazinele on-line si tuturor afacerilor care is idoresc o cominicatie sigura la internet prin certificate SSL;

– IP-urile dedicate sunt o caracteristica esentiala pentru imbunatatirea reputatiei (SEO) , a traficului si a securitatii site-ului Dvs;

– IP-urile dedicate va protejeaza de actiunile altor site-uri pe server;

– Ele va dau posibilitatea accesarii site-ului direct, pentru testare, inainte de a fi publicat in DNS;

– Site-urile cu trafic intens au sanse reduse sa fie afectate de supraincarcarea serverului partajat.

– Va ajuta la rata livrarii mesajelor trimise catre clienti, micsorand numarul de cazuri in care acestea ajung in directorul SPAM.

Argumente Contra:

– Exista numeroase dezbateri privind optimizarea SEO, dar inca nu exista o legatura matematica definitiva privind corelarea IP-ului dedicat si imbunatatirea cautarii in motoarele de cautare intrucat algoritmii de de indexare sunt secret profesional;

– Adaugarea unui IP dedicat ca serviciu suplimentar la abonamentul de gazduire nu este acelasi lucru cu utilizarea unui server dedicat sau hosting virtual dedicat – prezinta un cost mai mic, dar si beneficiile sunt mai mici;

– In timp ce un IP dedicat poate beneficia de o incarcare mai rapida a paginii, impactul s-ar putea sa nu fie suficient de mare pentru a imbunatati topul in rezultatele motoarelor de cautare, acesta depinzand in mare masura si de optimizarea aplicatiei folosite (WP, Joomla) sau a structurii bazei de date.

In concluzie, in cazul in care ai nevoie de un grad ridicat de securitate pe site si o reputatie buna, atunci achizitionarea unui IP dedicat, ca parte complementara a unui certificat SSL, este o investitie buna.

Iti recomand sa nu mai astepti si sa achizitionezi chiar acum pachetul All Inclusive cu IP dedicat inclus.

Autor Brandusa Moldovan

Sunt membra a echipei Zooku Solutions, iar scopul meu este sa iti ofer informatii folositoare in desfasurarea activitatii, configurarea setarilor site-urilor sau aplicatiilor folosite de acestea.

Email | Web | Twitter | Facebook | Alte articole de

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.