Un “Cal Troian” cunoscut de asemenea doar ca Troian, in cazul software-ul computerelor, descrie un anumit tip de malware, care apare pentru utilizator sub forma unui program care ofera anumite functionalitati dar pe langa acestea permite accesarea neautorizata a unui calculator, respectiv copierea fisierelor, si chiar controlarea calculatorui penetrat.

Caii troieni, pot fi descarcati cu usurinta si in necunostiinta de cauza. Spre exemplu, daca un soft pentru calculator este astfel conceput ca la executarea sa de catre un utilizator deschide o cale de acces pentru un hacker, care poate prelua ulterior controlul computerului, se spune despre acel soft ca este un cal troian, ca contine troieni.

Troienii spre deosebire de virusii informatici nu au posibilitatea de a se auto replica, pentru a se putea raspandii si pentru a isi atinge scopul acestia au nevoie de interventia unui hacker.

Troienii sunt conceputi sa permita unui hacker sa preia controlul, de la distanta, al unui computer. Odata ce troianul a fost instalat pe un calculator, acesta ofera posibilitatea accesarii acestuia si efectuarea anumitor operatii de la distanta de catre un hacker. Operatiile pe care un hacker le poate efectua prin intermediul unui troian depind de tipul de troian folosit si sunt influentate de privilegiile pe care le are utilizatorul calculatorului infectat.

Operatiile pe care le poate efectua un hacker prin intermediul unui troian includ:

– Furtul datelor (de ex. parole, coduri de acces, ..etc )
– Instalare software (inclusiv alte programe cu continut malitios)
– Descarcare fisiere
– Incarcare fisiere
– Stergere fisiere
– Modificare fisiere
– etc..

Troienii pot fi instalati prin mai multe metode, cele mai uzuale sunt:

– Downloadarea unor programe
– Siteuri Web care au continut executabil
– Atasamente Email
– Vulnerabilitati ale aplicatiilor (de ex. vulnerabilitati ale: unui browser, player media , sau ale unui soft care permite instalarea troianului )

Pentru prevenirea instalarii si indepartarea Troienilor se folosesc antivirusi specializati pe gasirea si indepartarea acestora.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.