E-mail Spamming-ul este procesul de expediere a mesajelor electronice nesolicitate prin email. Spam-ul de cele mai multe ori are caracter comercial, de publicitate pentru produse si servicii si este practicat in industria e-marketingului. Spam-ul se distinge prin caracterul agresiv, repetat si prin privarea de dreptul la optiune.

Un mesaj care vine in urma consimtamantului exprimat in prealabil de destinatar nu este spam.
Detalii legale referitoare la Spam sunt prevazute in ”Legea 506 din 17 noiembrie 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice” (Art. 12).

Articolul 12 – Comunicarile nesolicitate

(1) Este interzisa efectuarea de comunicari comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de apelare care nu necesita interventia unui operator uman, prin fax ori prin posta electronica, sau prin orice alta metoda care foloseste serviciile de  comunicatii electronice destinate publicului, cu exceptia cazului in care abonatul vizat si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari.

(2) Fara a aduce atingere prevederilor alin.(1), daca o persoana fizica sau juridica obtine in mod direct adresa de posta electronica a unui client, cu ocazia vanzarii catre acesta a unui produs sau serviciu, In conformitate cu prevederile Legii nr.677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, persoana fizica sau juridica in cauza poate utiliza adresa respectiva, in scopul efectuarii de comunicari comerciale referitoare la produse sau servicii similare pe care acea persoana le comercializeaza, cu conditia de a oferi in mod clar si expres clientilor posibilitatea de a se opune printr-un mijloc simplu si gratuit unei asemenea utilizari, atat la obtinerea adresei de posta electronica, cat si cu ocazia fiecarui mesaj, in cazul in care clientul nu s-a opus initial.

(3) In toate cazurile, este interzisa efectuarea prin posta electronica de comunicari comerciale in care identitatea reala a persoanei in numele si pe seama careia sunt facute este ascunsa sau in care nu se specifica o adresa valabila la care destinatarul sa poata transmite solicitarea sa referitoare la incetarea efectuarii unor asemenea comunicari.

(4) Prevederile alin.(1) si (3) se aplica in mod corespunzator si abonatilor persoane juridice.

Nerespectarea prevederilor Art.12 , referitoare la comunicarile nesolicitate
constitue contaventie si se sanctioneza cu amenda de la 5.000 Ron la 10.000 Ron, iar pentru societaile comerciale cu o cifra de afaceri de peste 5.000.000 Ron, prin derogare de la dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile ulterioare, cu amenda in cuantum de pana la 2% din cifra de afaceri.

This article has 3 comments

  1. Adrian Dima

    este o tampenie!! Atata timp cat pe site-ul respectiv este afisata adresa de email al ecelei persoane pentru orice fel de intrebari comentarii ssamd nu vad ce ar fi (spam) .Daca nu doresc email-uri de la nimeni si de nici unde ,nu-mi afisez adresa de email pe nici un site( nu o fac publica nimanui) ,nici pe siteul personal.Las doar un simplu formular de contact care poate fi completat doar pe acel site!!!!!! Spam Spam Spam nu e nici un Spam

  2. Adrian

    Dima, tu nu îţi dai seama ce vorbeşti.

    Unu la mână vorbim de mine ca persoană fizică, NU am adresa mea pe nicăieri. Doar că de câte ori te duci la bancă sau participi la un concurs sau te înscrii undeva şi trebuie să completezi şi adresa de e-mail, datele tale sunt prelucrate. Deci nu am adresa făcută publică pe un site şi totuşi ma bruiază unele specimene.

    În al doilea rând ca persoană juridică, am adresa de e-mail pe site în scopul în care un client vrea să ma contacteze în scris sau în vederea unei colaborări. Încă legea este prea îndurătoare. Personal m-am săturat să primesc 20-30 e-mail-uri zilnic, pe care nici măcar nu le citesc, pline de chestii de doi lei cum ar fii: recuzite şcolare, material didactic, oferte de la saloane. Sunt persoană juridică, nu fizică, nu văd de ce să primesc eu astfel de chestii.

    Şi la fel ca şi în cazul persoanelor fizice, apărând adresa mea de e-mail prin diferite directoare, baza de date se vinde şi ajunge la cei mai dubioşi oameni. Să ai doar formular de contact este inutil, ţi-am explicat de unde iau dubioşii adresele de e-mail.

    Sper că ai învăţat ceva.

  3. gicu dan

    Este o tampenie! Foarte multe informatii utile le-am obtinut prin ceea ce unii considera spam. Chiar si informatii despre produse exceptionale care m-au ajutat in probleme de sanatate, plus oportunitati de afaceri, etc. Le multumesc “spammer-ilor” pentru ca ma tin informat la zi!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.