Folosești ChatGPT? Atenție la virusul care fură datele de acces pe platformele financiare sau Facebook, Google, TikTok

Virusul țintește utilizatorii ChatGPT, infectând sistemele cu Trojanul Fobo, care fură date de acces pe Facebook, Google, Tiktok sau platforme financiare.

Cum poți să fii păcălit

Experții Kaspersky au descoperit grupuri de infractori foarte bine organizați, ce postează știri destul de convingătoare, despre ascensiunea ChatGPT, mult mai rapidă, comparativ cu alte platforme populare:

În partea de jos a paginii se poate observa un link pentru descărcarea unui client desktop ChatGPT. Mai mult, infractorii susțin că în cont deja există 50$ încarcați în avans, ce pot fi utilizați în platformă. În teorie, sună excelent să ai posibilitatea utilizării platformei fară să iți creezi cont, chiar ai posibilitatea de a obține funcții premium, gratuit. Doar descarci aplicația și ești gata de drum.

Cum funcționează Troianul Fobo

Când victimele fac click pe link-ul malițios, vor ajunge pe o pagină web cu un design profesionist, foarte similar cu pagina oficială:

În urma accesării paginii, dispozitivele vor fi infectate cu Trojanul Fobo, care colectează datele de acces pe platformele financiare dar și pe paginile de social media, Facebook, Tiktok sau Google.

Site-ul va direcționa utilizatorii să descarce versiunea ChatGPT pentru Windows, care de fapt e un fișier un executabil ce conține virusul.

Procesul de instalare

Programul începe instalarea normal, după care afișează mesaj de eroare, cum că nu a putut fi instalat. De fapt, virusul a fost instalat fară să informeze utilizatorul, cu denumirea Trojan-PSW.Win64.Fobo

Ce date fură Troianul Fobo

Acest troian a fost conceput să fure datele de aces salvate în browsere că Firefox, Chrome, Edge, și Brave. De asemenea, sunt în mod special de furtul cookie-urilor și al datelor de logare pentru conturile Facebook, TikTok și Google, în special cele de business. Troianul încearcă să obțînă informații suplimentare, precum suma de bani cheltuită pentru publicitate și soldul conturilor de business.

Care sunt țintele luate în vizor

Atacatorii operează la nivel mondial, utilizatori din Africa, Asia, Europa și America au fost vizați de „opțiunea desktop” pentru ChatGPT.

Cum folosești ChatGPT în siguranță

  • În primul rând, nu există versiune desktop sau pentru mobil ChatGPT. Singura modalitate de accesare e din browser.
  • Nu e necesar nici un cont “preplătit” pentru accesarea chatului. Crearea contului este gratuită, singura opțiune cu plata fiind un abonament lunar cu acces prioritar. În rest, utilizarea chatului este gratuită.
  • Asigura-te că ești pe site-ul oficial ( https://chat.openai.com ) . Mai bine scrie adresa manual, nu face click pe link-uri pe pagini nesecurizate.
  • Foloseste mereu soluții de securizare a calculatorului. Antivirușii pot împiedică instalarea Trojan-PSW.Win64.Fobo
  • Acordă o deosebită atenție emailurilor ambigue, evită să faci click pe link-urile din conținut daca nu cunoști expeditorul sau ai orice fel de suspiciuni

Autor Brandusa Moldovan

Sunt membra a echipei Zooku Solutions, iar scopul meu este sa iti ofer informatii folositoare in desfasurarea activitatii, configurarea setarilor site-urilor sau aplicatiilor folosite de acestea.

Email | Web | Twitter | Facebook | Alte articole de

This article has 1 comments

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.