domeniiICANN a anuntat introducerea a patru noi domenii generice de nivel superior, literele care apar la sfarsitul adreselor web (precum .ro, .net, .com). Daca nu ati mai auzit de ICANN, aceasta este Corporatia pentru Alocarea de Nume si Numere pe Internet.

Pana acum gTLD-urile cunoscute tuturor au fost limitate la .com, .net, .ro, .info etc. Primele patru gTLD-uri (extensii de domenii) care vor rula in curand sunt cuvantul in araba pentru “web” sau “network”, cuvintele chirilice pentru “online” si “website” si cuvantul in chineza pentru “game”. Extensiile se pot vedea pe blogul ICANN.

Aceasta este o premiera absoluta, deoarece este pentru prima data cand se pot folosi extensii pentru domenii cu caractere non-latine.

ICANN a decis sa deschida acest sistem si a invitat companiile sa trimita cereri pentru numele care doresc sa le inregistreze. Au fost inregistrate aproape 2000 de cereri de la diferite companii, printre care si Google pentru .google, .youtube, .music, .new si multe altele, Amazon pentru .music. Cea mai populara cerere a fost facuta pentru domeniul .app de catre 13 companii. Procesarea cererilor va dura ceva timp pentru ca sunt mai multe companii care au facut cereri pentru acelasi gTLD.

Christine Willett, vice presedinte al programului gTLD, a declarat ca “Miscarea este un efort pentru a crea un internet mai cuprinzator”. Ramane de vazut ce beneficii va aduce aceasta schimbare pentru companiile din mediul online si utilizatorii de internet.

 

Surse:

http://blog.icann.org

http://www.pcworld.com/article/2057540/icann-starts-rolling-out-new-generic-toplevel-domains.html

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.