Oficial: Introducerea taxei anuale la domeniile .RO

Mult discutata taxa anuala pentru domeniile .RO va fi implementata in cele din urma. Tariful de inregistrare si mentenanta anuala va fi aplicat incepand cu data de 01 Iulie 2017, conform ROTLD.

Ce inseamna aceasta implementare daca ai un domeniu cu extensia .RO?

Inca nu se cunosc absolut toate detaliile acestei modificari, dar in continuare iti prezentam tot ceea ce se cunoaste pana in acest moment.

In cazul numelor de domenii .RO inregistrate inainte de 01.07.2012, detinatorii dreptului de utilizare trebuie sa achite taxa de mentenanta anuala in intervalul 01.07.2017 – 01.10.2017. Pentru domeniile .RO inregistrate in intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, taxa de mentenanta anuala va fi achitata in momentul in care dreptul de utilizare a numelui de domeniu .RO este egal cu 5 ani de la data inregistrarii.

Toate tarile din Europa au trecut treptat la inregistrarea pe o perioada limitata de timp a domeniilor care au codul tarii si reinnoirea acestora in cazul in care se doreste folosirea in continuare a numelui. Deoarece Romania nu a aplicat pana acum aceasta politica adoptata de toate tarile din lume, a venit timpul sa se alinieze la aceasta cerinta.

In toata lumea aceasta taxa este folosita pentru acoperirea costurilor initiale de inregistrare, cheltuielile cu nameserverele, sistemul de inregistrare, costurile cu serverul WHOIS, dezvoltare hardware si software, service, precum si asigurarea securitatii.

Un avantaj al acestei modificari este ca va debloca numele de domenii .RO, care au fost inregistrate incepand cu 1993 si care in acest moment nu mai sunt folosite din diferite motive.

Dupa data de 18 Ianuarie 2017, cand va avea loc un eveniment pe aceasta tema, vom reveni cu mai multe detalii in completarea acestui articol.

This article has 1 comments

  1. Sil

    Cel mai probabil pretul va fi de 10$/an.
    Pt ca initial platesti aprox 50$ si primesti domeniul si NU platesti mentenanta 5 ani. Asta inseamna 50$/5=10$.
    Deci dupa primii 5 ani platesti 10$ + tva/an.
    10$ mi se pare f mult avand in vedere ca $ e aproape cat euro si domeniile .eu sunt chiar mai ieftine.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.