WordPress sau Site builder?

Știai că există mai multe posibilități de a crea un site? Te-ai întrebat vreodată care e cea mai bună soluție pentru tine, când vine vorba despre crearea unu site?

Să spunem că ai nevoie de un site nou, modern, ușor de folosit pentru că business-urile s-au mutat în mediul online. La ce te gândești prima dată? La buget, la mentenanța și modificări ulterioare? De unde știi care e cea mai bună soluție pentru tine?

În materie de platforme pentru construit site-uri, în prezent există două variante utilizate în mod frecvent:

  • WordPress: platformă de tip open-source prin intermediul căruia poți creat site-uri sau bloguri personale. E nevoie să ai cunoștințe minime de CSS, HTML, PHP, MySQL
  • Site Builder: o platformă construiește site-urile de la zero, pe baza unor teme și aplicații implicite, fără să fie necesar să ai cunoștințe majore în domeniul IT.

Prea multe opțiuni?

Ei bine, noi putem să te ajutăm să ai deja răspunsurile pregătite și te vom ajuta să decizi mai ușor ce soluții să alegi când vine vorba de site-ul tău, indiferent că e unul personal sau unul de business.

Care e cea mai bună platformă pentru a construi un site?

Înainte să iei o decizie, pune-ți următoarele întrebări: cât de bine stăpânești domeniul IT? Ești un începător curios sau ai deja experiență în limbaje de programare? Vrei un site personalizat, construit de la zero după propriile idei și preferințe, sau preferi un site predefinit, construit pe baza unor template-uri?

Când iei decizia finală în ceea ce privește platforma aleasă, mai trebuie să iei în considerare următoarele:

Buget: cât ești dispus să investești?
Timp: cât timp poți să îți dedici pentru construirea site-ului, de la primele trăsături până la apariția lui online? Mai trebuie adăugat și conținut după ce site-ul e gata (texte, imagini, categorii, date de contact, informații utile etc)
Personalizare: cât de mult vrei să îți lași amprenta asupra site-ului tău?
SEO: stăpânești destul de bine ultimele trenduri astfel încât site-ul tău să fie indexat în motoarele de căutare?
Update și mentenanță: site-ul va avea nevoie de actualizări de bază, de soft, de conținut. Cine se va ocupa de ele?

WordPress vs Site Builder

Atât WordPress cât și platformele de construit site-uri sunt populare când vine vorba crearea unui website. Totuși, ele au caracteristici diferite, pe care le voi detalia în continuare.

Ce este WordPress?

WordPress este o platformă gratuită, de tip “open source” pe care o poate folosi oricine, atât pentru crearea unui blog cât și pentru un website. S-a lansat în 2003 ca și plaforma de blog, devenind apoi CMS și în prezent cea mai populară platformă pentru construit site-uri.
Preferat de către dezvoltatori, WordPress este scris în limbajul de programare PHP, dispune de teme ce pot fi personalizate și adaptate după preferințe. Este flexibil și scalabil, relativ ușor de folosit dacă ai cunoștințe în domeniul IT și limbaje de programare.

Platforma WordPress nu include găzduirea site-ului, motiv pentru care va trebui să faci o investiție în plus. La acest capitol, te putem ajuta noi cu un domeniu și găzduire wordpress.

Ce este un site builder?


Acest tip de platforme sunt cele mai ușor de utilizat de către începători. Conțin template-uri gata create, iar meniurile pot fi editate după preferite, folosind câmpuri predefinite. Fiind construite pe o arhitetura relativ simplă, nu este necesară mentenanța constantă și pot fi folosite de către persoane ce nu au cunoștințe în domeniul IT. De regulă se instalează în câteva minute și pot fi folosite imediat.

Unele platforme oferă domeniu și găzduire, altele nu. Acest tip de platforme sunt foarte ușor de folosit mai ales de către persoanele ce nu știu limbaje de programare, însă sunt limitate și nu se pot personaliza decât cu ceea ce oferă template-ul respectiv, cu setări implicite.

În concluzie, WordPress e soluția de top când vine vorba despre construirea unui site de la zero, fapt explicat de popularitatea de care această platformă se bucură.
Platformele de site-building sunt alegerea ideală dacă îți dorești un site simplu, rapid, care să fie online în doar câteva ore. Cu toate acestea, simplitatea lor poate fi uneori înșelătoare: perspectiva lor e limitată. De exemplu, începi cu un site simplu, de prezentare, dar apoi vrei să adaugi cursuri online. S-ar putea să te vezi nevoit să treci la WordPress, această platforma oferindu-ți posibilitatea să adaugi mai mule opțiuni și să diversifici site-ul conform planurilor tale de viitor.

Soluții se găsesc în ambele cazuri, rămâne doar să decizi cât și cum vrei să investești în site-ul tău, vrei control deplin gospodărești cu opțiuni predefinite.

Autor Brandusa Moldovan

Sunt membra a echipei Zooku Solutions, iar scopul meu este sa iti ofer informatii folositoare in desfasurarea activitatii, configurarea setarilor site-urilor sau aplicatiilor folosite de acestea.

Email | Web | Twitter | Facebook | Alte articole de

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.