Configurare mail IMAP sau POP3?
Comunicarea prin email este foarte importanta pentru o afacere, este un fapt incontestabil. Zilnic milioane de email-uri sunt trimise intre companii, catre clienti si furnizori, intre colegi de munca etc.
In continuare gasesti informatii detaliate despre cele mai utilizate protocoale email, IMAP si POP3. Deoarece acestea functioneaza diferit, te invit sa parcurgi aceste randuri pentru a vedea care dintre ele se potriveste cel mai bine nevoilor tale.
Protocolul IMAP
Prin protocolul IMAP clientii de mail (Outlook, Thunderbird, etc.) se conecteaza la server-ul de mail si sincronizeaza toata structura de directoare (INBOX/SENT/Trash/Spam/ etc.) cu calculatorul sau cu oricare din terminalele (Calculatoare/Telefoane/Tablete/Webmail) conectate la casuta de mail.
Avantaje IMAP:
– sincronizeaza toata structura de directoare (ce e pe server e si pe terminalele conectate);
– apar si mesajele trimise de un terminal pe toate terminalele conectate prin IMAP la aceeasi adresa
– se face backup automat de catre compania de hosting la toata structura de directoare (INBOX/SENT/Trash/Spam/ etc.)
– in cazul unei defectiuni a calculatorului sau a stergerii eronate a unor mesaje exista posibilitatea recuperarii mesajelor care s-au salvat in backup
Dezavantaje IMAP:
– mesajele ocupa spatiu pe server
Protocolul POP3
Prin protocolul POP3 clientii de mail (Outlook, Thunderbird, etc.) se conecteaza la server-ul de mail si descarca mesajele din directorul INBOX, local pe calculator. Clientii de mail au inclusa si optiunea de a sterge automat mesajele din INBOX dupa descarcare sau sa le pastreze o
anumita perioada. Optiunea de a pastra mesajele pe server o anumita perioada este utila in cazul in care adresa de mail este accesata de pe mai multe terminale (Calculatoare/Telefoane/Tablete/Webmail)
Avantaje POP3:
– mesajele nu ocupa spatiu pe server, daca acestea sunt sterse automat la descarcare sau dupa o anumita perioada, astfel scazand costurile de gazduire.
Dezavantaje POP3:
– descarca de pe server doar INBOX
– nu apar mesajele trimise si pe alte terminale in cazul in care sunt mai multe conectate la aceeasi adresa
– se face backup automat de catre compania de hosting, doar la INBOX si doar la ce este in momentul backup-ului pe server
– in cazul unei defectiuni a calculatorului se pierd mesajele, daca nu s-a facut un backup local in prealabil
Eu recomand POP3-ul. IMAP-ul este pentru persoane cu cunostinte mai bune de calculator;
Si cu POP3-ul poti pastra pe server mesajele..
Foarte util articolul