Criterii pentru alegerea celui mai bun hosting

Serviciul de hosting e rampa de lansare în lumea Internetului. Doar site-ul în sine nu e destul ca să te faci cunoscut. Trebuie lăsat liber pe Internet, însă vei avea nevoie de o găzduire, acel serviciu științifico-fantastic despre care ai auzit ceva dar nu ai înțeles niciodată cu ce se ocupă.

E de fapt așa: o echipă de programatori talentați, niște supercomputere și un Data Center, o echipă de suport pasionată, peste care se presară o bandă de Internet de cea mai bună calitate. Toate aceste ingrediente fac un mediu virtual perfect pentru site-ul tău. Acel “acasă” de unde site-ul tău pornește în lumea largă a Internetului, întâlnind oameni și locuri noi, când aceștia îi scriu adresă în browser

Câte tipuri de hosting există?

Există mai multe tipuri de servicii de găzduire. Unii furnizori îți creează site-ul, în timp ce alții îți oferă în chirie o mică parte din spațiul de pe server și te lasă pe tine să te ocupi de construirea site-ului.
În funcție de tipul de business, de structura site-ului, sunt mai mulți factori după care poți să te ghidezi când alegi un furnizor de găzduire.

Shared Hosting vs. VPS

Cea mai ieftină soluție e varianta de shared hosting, ceea ce înseamnă că un server gestionează sute de site-uri. Performanța site-ului tău e în strânsă legătură cu traficul (load-ul) de pe serverul respectiv. De aseamena, s-ar putea să fie anumite restricții la upload de fișiere, programe, rulare comenzi.

Pe de altă parte, VPS-ul îți oferă libertate, trafic și performanțe mai bune, însă trebuie să ai cunoștințe de administrare și mentenanță server.

Atenţie la ofertele cu beneficii nelimitate

Unii provideri oferă servicii de găzduire cu trafic nelimitat, la prețuri foare mici. Ofertele acestea nu sunt mereu ceea ce par a fi. La pachetele cu 1-2 euro/lună s-ar putea să ai supriza limitării la bandă de trafic sau costuri suplimentare la abonament. Verifică atent ce presupune acest trafic nelmitat.

Alege un furnizor ce nu îți blochează accesul la site

Majoritatea furnizorilor de hosting oferă servicii profesioniste, însă la un moment dat pot să apară schimbări structurale, de management, achiziții, schimbări drastice care te pot lăsa fără site.
Asigură-te că ai un serviciu de hosting ce oferă backup periodic, sau să ai posibiliatea să îți faci singur backup și salvează-l local.

Verifică dacă ai posibilități de upgrade

Chiar și pentru un site la început de drum, nevoile s-ar putea să crească în timp și să fie necesare mai multe resurse. Asigură-te că abonamentul ales e unul flexibil și poate fi upgradat la unul superior, sau dacă versiunile de PHP, MySQL pot fi și acestea actualizate.

Nivele de securitate

Un alt aspect important de care trebuie să ții cont în momentul în care alegi furnizorul de găzduire, este securitatea. Dacă ai un site ce conține date personale sau date bancare, este important să te asiguri că datele sunt în siguranță. Verifică dacă furnizorul are sisteme de firewall sau monitorizare malware pentru activități supecte pe site. De asemenea, verifică dacă furnizorul îți poate oferi certificate SSL pentru a te asigura că datele trimise către server rămân criptate.
Caută furnizori care oferă backup la 24 de ore, chiar dacă îți faci backup în mod constant. Astfel, te asiguri că în caz de pierdere a datelor, în câteva minute poți să îți restaurezi site-ul având ultima versiune creată.

Suport tehnic

Calitatea suportului tehnic face diferența între furnizori, mai ales la început când trebuie să urci site-ul pe server și să îl faci funcționabil cât mai repede.
Citește review-uri despre echipa de suport, întreabă sau citește despre experiența cuiva.
Totuși, persoanele tind să lase review-uri doar când au avut experiențe foarte bune sau foarte proaste. Focuseaza-te mai mult pe review-uri privind timpul de răspuns, de eficiența intervenției la suport, cât de repede s-au rezolvat problemele.

Prețul

Cei mai mulți furnizori de hosting oferă prețuri promoționale în primul an, urmând ca la expirare să fii tarifat la prețul real al serviciului respectiv. Asigură-te că bugetul tău nu e calculat în funcție e costurile din primul an, astfel încât să poți să continui găzduirea la prețul standard.
Dacă alegi să mergi pe cea mai ieftină variantă și faci upgrade mai târziu, s-ar putea ca varianta aceasta să fie mai scumpă decât un pachet cu preț mai mare, la un alt furnizor.
De asemenea, verifică dacă sunt tarifate separat serviciile adiționale. Cum ar fi emailul, de exemplu. Unii furnizori includ și email, alții nu.

Sunt multe de luat în considerare când vine vorba de hosting, dar totul începe cu dorința ta, ce vrei să faci și ce ai nevoie ca să poți să începi.

Autor Brandusa Moldovan

Sunt membra a echipei Zooku Solutions, iar scopul meu este sa iti ofer informatii folositoare in desfasurarea activitatii, configurarea setarilor site-urilor sau aplicatiilor folosite de acestea.

Email | Web | Twitter | Facebook | Alte articole de

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.