Mai multa securitate cu managerul de parole LastPass

Retinerea unor parole sigure, pentru foarte multe site-uri unde ai conturi iti poate da dureri de cap, chiar si dupa ce am prezentat doua metode prin care poti genera parole sigure si usor de retinut cu ajutorul unui pattern sau folosind o fraza.

In aceasta situatie pentru a-ti face viata mai usoara in mediul online, poti sa folosesti un manager de parole. Managerul de parole iti stocheaza in siguranta toate parolele si le retine pentru tine. Astfel poti sa ai parole foarte complicate si cu multe caractere pentru toate conturile.

Un astfel de manager de parole, foarte apreciat si cu un numar mare de useri la nivel mondial este LastPass.

Managerul de parole LastPass este ca un seif, care salveaza parolele conturilor si este protejat de o parola (master password), singura care va mai trebui sa o memorezi in cazul in care folosesti acest serviciu.

Caracteristici

LastPass este un serviciu gratuit, dar care are caracteristici premium. Se poate instala pe toate sistemele de operare (Linux, Windows, Mac OS), precum si dispozitivele mobile cu diferite sisteme de operare.

Se sincronizeaza pe toate browserele pe care le folosesti (Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari), trebuie doar sa instalezi extensia si sa te autentifici. Dupa instalare va aparea o steluta (*) cum se observa in poza de mai jos (coltul dreapta sus), care devine de culoarea rosie dupa ce esti autentificat.

La crearea unui cont nu mai trebuie sa te gandesti la o parola sigura pentru ca LastPass o genereaza in locul tau, cu diferite caractere aleatorii.

Toate parolele sunt criptate si decriptate local pe computerul tau inainte sa fie sincronizate. Parola de autentificare in LastPass care protejeaza toate celelalte parole nu paraseste computerul.

Cand doresti sa te autentifici intr-un cont nu mai trebuie sa tastezi userul si parola pentru ca LastPass are optiunea de auto completare a datelor.

Deoarece adresa de la “seiful” LastPass este foarte importanta, in conditiile in care protejeaza toate celelalte parole, aceasta trebuie sa fie foarte sigura. Daca vrei sa dormi si mai linistit, ai optiunea sa adaugi inca un strat de securitate, prin al doilea pas de autentificare, care este recomandat de expertii din industrie.

Cum functioneaza acest sistem? Dupa ce ai introdus datele de autentificare in LastPass, ti se va solicita inca un pas pentru a accesa contul “seifului”.

Ce inseamna acest lucru? Daca se afla parola ta de la “seif” prin anumite metode, nu se poate accesa contul fara al doilea pas de autentificare, care se face cu ajutorul unui device la purtator, cum ar fi un telefon mobil. Astfel toate parolele sunt in siguranta. Mai jos este un link cu optiunile de autentificare in doi pasi:

https://support.logmeininc.com/lastpass/help/enable-multifactor-authentication-lp010002

Dintre acestea unul la indemana si usor de folosit este Google Authenticator. Aceasta este o aplicatie pentru telefoane mobile cu diferite sisteme de operare (Android, iOS etc.), care genereaza un cod unic valabil cateva secunde. Mai multe detalii despre instalare si folosire gasesti AICI.

Mai jos este link-ul spre canalul Youtube LastPass unde gasesti video-uri utile despre folosirea folosirea acestui serviciu

http://www.youtube.com/channel/UCFLeKmbS3mmvGjXvZ5hnfKw

Dupa ce ai vazut avantajele acestui serviciu, noi iti recomandam sa folosesti acest serviciu cu incredere, daca iti este confortabil si iti face viata mai usoara.

 

Surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/LastPass_Password_Manager

https://helpdesk.lastpass.com

https://lastpass.com/
 
Vezi in continuareSecuritate cu generatorul de parole Hashapass

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.